Domácnosti v průměru vyhazují jídlo za 1700 korun mesíčně

25.10.2017 08:01
Zdravý domov

Na celém světě končí ročně v odpadu 1,6 miliardy tun jídla za 750 miliard dolarů. V Evropě se každoročně vyhodí průměrně 89 milionů tun potravin. V Česku pak podle odhadů končí v odpadcích 829 851 tun jídla. Potraviny nevyhazuje jen čtvrtina českých domácností.

Podle Centra pro výzkum veřejného mínění tvoří potravinový odpad zhruba 30 procent veškerého odpadu českých domácností.

Pro 59 procent Čechů je nejčastějším důvodem k vyhození potravin to, že se zkazí. Časté je i vyhazování nespotřebovaných zbytků a odkrojků, ty alespoň občas vyhazuje 50 procent Čechů. „Na první místo nejčastěji vyhazovaných potravin patří dlouhodobě pečivo, které je dnes masově produkováno s cílem co nejnižší ceny. Výsledkem je, že klasický chléb už za dva dny začne plesnivět a putuje do koše. Další skupinou potravin, se kterou se nejvíce plýtvá, je ovoce a zelenina, následována mléčnými výrobky,“ uvedl Martin Prokop, autor projektu zfarmydomu.cz, jehož cílem je zamezit plýtvání potravinami a naučit spotřebitele k zodpovědnému přístupu k potravinám.

Nejvíce s jídlem plýtvají mladí Češi. Žádné jídlo nevyhodí pouze 11 procent lidí ve věku do 34 let, u lidí nad 55 let je to 38 procent. „Horší přístup k jídlu u mladé generace je způsoben tím, že nezažila doby, kdy se potravinami muselo šetřit a některé byly doslova vzácným zbožím. Proto mladí neumějí s jídlem hospodařit. Zpravidla nakoupí víc potravin, než jsou schopni spotřebovat, a zkažené jídlo potom vyhodí,“ řekl Martin Prokop.

Z průzkumu společnosti KPMG vyplývá, že za posledních pět let se zdvojnásobil počet Čechů, kteří za potraviny měsíčně utratí víc než tři tisíce korun. Jídlem se přitom stále víc plýtvá, ročně české domácnosti vyhodí jídlo za 20 tisíc korun. Měsíčně tak v popelnicích skončí kolem 1700 korun. „Češi obecně nemají příliš dobré ekonomické myšlení a jejich neschopnost efektivně hospodařit se projevuje i v nakládání s potravinami. Problémem jsou zejména akční nabídky supermarketů. Když například jogurt, jehož běžná cena je 15 korun, v akci stojí šest, většina lidí neodolá a nakoupí si do zásoby, takové množství ale nestačí zkonzumovat, jogurt se zkazí a skončí v odpadcích. Studie uvádějí, že 40 procent akčního zboží lidé vyhodí. Potom se ale reálná cena vyšplhá na stejnou cenu jako před slevou a člověk takovým nákupem spíš prodělá,“ vysvětlil Martin Prokop.

Česká obchodní inspekce pravidelně pokutuje obchodníky nabízející zboží v akcích, které ve skutečnosti slevu nepřináší.Problémem je ale to, že Češi slevám bezmezně věří a výhodnost nákupu si zpravidla neověřují. Pokud zjistí, že nákup výhodný nebyl nebo si koupili prošlé zboží, neumějí se ozvat a potraviny raději vyhodí. Podle průzkumů si zkažené nebo prošlé jídlo někdy koupilo 60 procent lidí. Ale jen polovina z nich ho šla reklamovat,“ upozornil Martin Prokop.

Problémem jsou impulzivní nákupy a špatné skladování. Češi mají ve zvyku nakupovat velké množství jídla do zásoby a 40 procent nakupujících se nechá ovlivnit slevou. „Supermarkety sice navštěvuje většina lidí s nákupním seznamem, nakonec ale koupí i potraviny, které na seznamu nejsou. Více jak polovina žen a třetina mužů nakonec nakoupí víc zboží, než plánovala.

Lidé potom s množstvím přebytečných potravin neumějí naložit a kvůli špatnému skladování se jim rychleji zkazí. Například pečivo vydrží déle uskladněné v papírovém sáčku než v igelitovém. Trvanlivost brambor prodlouží jejich uskladnění spolu s jablky, ale u jiných druhů zeleniny naopak jablka urychlují zrání. Zeleninu a ovoce by lidé měli umýt až před samotnou konzumací,“ poradil pár tipů Martin Prokop.


JAK SE V ČESKU PLÝTVÁ - Z 829 851 TUN POTRAVIN ROČNĚ VYHODÍ:
53 procent domácnosti
19 procent zpracovatelský průmysl
12 procent stravování
11 procent samotná produkce
5 procent velkoobchod a maloobchod

Související články

Jak správně uchovávat potraviny a neplýtvat

15.9.2017 08:01

Pěstujte si zeleninu doma - klidně i na balkoně

12.5.2017 00:01

Život a nakupování na venkově

27.4.2017 00:01

Jak skladovat potraviny, aby déle vydržely čerstvé?

4.1.2017 00:01

Vyrobte si domácí čistící prostředek na zeleninu a ovoce

23.11.2016 00:01

5 nejčastějších chyb při skladování potravin

26.10.2016 00:01

Jak skladovat vypěstovanou úrodu

20.9.2016 00:01

Ekologicky zařízená domácnost

5.8.2016 00:01

Jak používat citrony při úklidu domácnosti

14.7.2016 00:01

Jak používat ocet při úklidu domácnosti

17.6.2016 00:01

Jak na domácnost šetrnou k životnímu prostředí

27.4.2016 00:01

Jak používat jedlou sodu při úklidu domácnosti

25.4.2016 12:41

Bezpečné skladování potravin je velmi důležité

17.3.2016 00:01

Nutkavé nakupování

8.1.2016 00:01

Potraviny mohou zabíjet

26.5.2015 00:01

5 důvodů, proč nevyhazovat vyluhované čajové sáčky do koše

11.5.2015 00:01

Sezonní potraviny prospívají zdraví

1.11.2013 00:01

Nakupujte a šetřete zároveň

31.7.2013 00:01

Vinný ocet a jedlá soda: Ekologické prostředky do domácnosti

13.12.2012 00:01

Základní nákupní lístek vegetariána

5.12.2012 00:01

Jak nejen v létě uchovávat potraviny čerstvé

1.8.2012 00:01

Potraviny ve spíži

20.2.2012 00:01

Zdravé mlsání: křížaly

20.9.2011 00:00

Šetřete vodou

22.3.2010 00:00

Dobré a špatné potraviny

21.8.2009 00:00

Šest pravidel pro ekologickou zahradu

25.9.2008 00:00

Biopotraviny a mykotoxiny

29.6.2006 00:00

Pozor na mykotoxiny ve výživě

15.9.2005 00:00

Utrpení v Africe

1.7.2005 00:00

Jak Dánsko přežilo hladomor a smrtící chřipkovou epidemii

10.3.2004 00:00

10 důvodů proč potraviny nezajišťují plnou výživnou hodnotu

9.5.2002 00:00

Jak bydlet lépe a zdravěji?

7.1.2001 00:00

Buddhistická ekonomika

21.11.2000 00:00

Přidat komentář

 
* *