Reklama

Evropská zelená dohoda - 10 hlavních bodů, jak dosáhnout klimatické neutrality do roku 2050

Evropská zelená dohoda (European Green Deal) zahrnuje dlouhý seznam konkrétních plánů s cílem dosáhnout v EU do roku 2050 klimatické neutrality. Model ekonomického růstu založený na fosilních palivech a znečišťování je zastaralý. Evropa chce být lídrem v klimaticky přívětivé ekonomice a čistých technologiích.

10 hlavních bodů nového plánu Evropské komise:

  1. „Klimaticky neutrální“ Evropa

Jedná se o všeobjímající cíl Evropské zelené dohody. EU bude chtít dosáhnout klimatické neutrality do roku 2050, a to skrze „klimatický zákon“, který Komise představí v březnu 2020. Plán zahrnuje větší ambici ve snížení emisí skleníkových plynů do roku 2030, z původních 40 % má být nyní 50–55 %. Nový záměr však ještě musí projít prospěchovou analýzou (tzv. cost-benefit analysis), která určí, jestli je plán realizovatelný a vyplatí se. Komise chce zároveň prověřit veškerou unijní legislativu, jestli je v souladu s novými klimatickými cíli.

  1. Cirkulární ekonomika

Nový akční plán cirkulární ekonomiky bude na stole v březnu 2020, a to jako součást širší průmyslové strategie EU. Má zahrnovat předpisy pro udržitelný výrobní proces, aby se nemuselo využívat tolik materiálu a výrobky bylo možné recyklovat nebo opětovně využít. Silně znečišťující průmysly jako ocelářský nebo textilní budou také pod drobnohledem akčního plánu. Jeden z klíčových cílů do roku 2030 představuje příprava na „čistou výrobu oceli“ pomocí vodíku. V příštím roce vznikne návrh legislativy, který má zajistit, že baterie budou znovu použitelné a recyklovatelné.

  1. Renovace budov

Má se jednat o jeden z vlajkových programů Zelené dohody. Klíčovým záměrem je zde zdvojnásobit nebo ztrojnásobit poměr budov, které se zrenovují.

Reklama
  1. Nulové znečištění

Ať už se jedná o ovzduší, půdu nebo vodu, cílem je zajistit, aby bylo životní prostředí do roku 2050 bez jakéhokoliv znečištění. Jednu z nových iniciativ představuje chemická strategie pro dosažení „netoxického životního prostředí“.

  1. Ekosystém a biodiverzita

V březnu 2020 spatří světlo světa také nová strategie v otázce biodiverzity, a to v rámci příprav na stejně tematicky laděný summit OSN v říjnu v Číně. Nová opatření se zaměří na zastavení úbytku biodiverzity, týkat se budou například boje se znečišťováním půdy a vody nebo vysazování stromů. Budoucí pravidla mají také podporovat ten typ zemědělství, jehož podmínkou není kácení lesů.

  1. Strategie „z farmy rovnou na stůl“

Cílem strategie, kterou Komise představí na jaře 2020, je dosáhnout „zelenějšího a zdravějšího zemědělství“. Plán zahrnuje významné snížení využívání pesticidů, hnojiv a antibiotik. Členské státy dostaly za úkol do příštího roku vytvořit národní akční plány v rámci Společné zemědělské politiky, které následně projdou kontrolou souladu s cíli Zelené dohody.

  1. Doprava

Jen rok po nových emisních standardech pro auta se Komise opět zaměřuje na automobilový průmysl. Současným cílem je dosáhnout do roku 2021 vypouštění 95 g CO2 na ujetý kilometr, novinkou je snaha dostat toto číslo na nulu někdy ve čtvrté dekádě tohoto století. Elektromobilita bude podporována i nadále, do roku 2025 by měl přibýt další milion veřejných nabíjecích stanic. Tam, kde elektromobilita zatím možná není, tedy v letecké nebo nákladní dopravě, bude snaha směřovat na častější využívání „udržitelných alternativních paliv“ jako bionafty nebo vodíku.

  1. Peníze

Aby se „na nikoho nezapomnělo“, Komise navrhuje zřízení tzv. mechanismu spravedlivého přechodu (Just Transition Mechanism) pro regiony závislé na fosilních palivech. Ambicí je mobilizovat 100 miliard euro a přesně je zacílit do nejzranitelnějších regionů a sektorů.

Navrhovaný nástroj bude mít tři zdroje:

  • Fond spravedlivého přechodu financovaný z regionální politiky EU
  • Program InvestEU, který bude disponovat penězi Evropské investiční banky
  • Vlastní kapitál Evropské investiční banky

Součástí bude například i nabídka technické asistence regionům, aby finance podle přísných pravidel dokázaly „absorbovat“.

  1. Výzkum, vývoj, inovace

Více než třetina rozpočtu unijního programu Horizont Evropa ve výši 100 miliard eur, který se mezi lety 2021 a 2027 zaměří na výzkum a inovace, bude směřovat do klimaticky přívětivých technologií.

  1. Vnější vztahy

Unijní diplomatické snahy se budou soustředit na podporu Zelené dohody. Jedno z opatření, které patrně vzbudí pozornost a kontroverze, je návrh zavedení přeshraniční uhlíkové daně. Pokud se zbytek světa nepřidá k ambiciózním cílům EU, mělo by se jednat o nástroj k tomu, aby nedošlo k poškození unijního průmyslu levnější konkurencí ze třetích zemí.

Sama Evropská komise chce jít příkladem a dosáhnout klimatické neutrality do roku 2030.

Autor: MK

Zdroj: Euroactiv.com

Reklama

Komentáře

Jirka. (So, 4. 1. 2020 - 12:01)
Je to skvělá příležitost na návrat ve vývoji o 1000 let nazpět. I elektroauta mají někde svůj komín. Já bych úplně zlikvidoval průmysl, zakázal cestování, doprava jen veřejná a zakázal bych auta, změnil zemědělství, obnovil železnice, které byly zrušeny, zastavil výstavbu dálnic a ty které jsou vybudované, nechal bych jeden směr. to pro veřejnou dopravu stačí a druhý směr bych zrecykloval a navrátil přírodě a až na pár vyjímek zakázal leteckou a kamionovou dopravu. Zrušil bych tepelné a jaderné elektrárny. Ono bychom potom tolik elektřiny nepotřebovali.
Babiška (So, 4. 1. 2020 - 13:01)
ty jsi ekoterorista jako hrom! Navíc pod vlivem sekty. Vím to od Aničky.
Katy (Ne, 5. 1. 2020 - 12:01)
jsi normálně smýšlející,Jirko?????
Vnouček (So, 4. 1. 2020 - 13:01)
Zapomněla sis vzít prášky,tak honem, honem je spolkni.
Hm (So, 4. 1. 2020 - 14:01)
Jirka je jeden ztěch,co svým "čistým" myšlením jsou horší než Hitler nebo komunisti.
Dvořák s rodinou. Hustopeče
Ochránce (Ne, 5. 1. 2020 - 10:01)
Souhlasím. Jirka je nemocný fanatik pod vlivem sektářkého tlaku. Chránit účinně přírodu lze ale ne tímto náboženským zhovadilým způsobem. To už tady bylo a jak to dopadlo.....
Toxík (Ne, 5. 1. 2020 - 10:01)
Souhlas přidávám. Jirka je mimoň.
Jirka. (Ne, 5. 1. 2020 - 15:01)
Je zajímavé, kolik lidí má odpor proti ochraně planety a přírody. Však uvidíte, jak se to, co jsem napsal postupně zavede a nikdo s tím nic nenaděláte. No i ta mládež co stávkuje v pátek a ti magoři co blokují silnice by se místo tohoto zviditelňování za prachy měli sebrat a jít sázet stromky. Jenže to je moc dřiny a člověk se musí ohýbat. To místo toho je lepší otravovat druhé a nic nedělat, že?
Jana (Ne, 5. 1. 2020 - 17:01)
hm,já jsem mnoho let aktivní ochránkyně přírody,ale takový fanatismus jako píšeš ty je mi opravdu tedy cizí.
Jirka. (Ne, 5. 1. 2020 - 17:01)
A já myslel, že ochránci přírody chrání za každou cenu i kdyby to mělo dopadnout špatně. Třeba jak brání ten umělec z Dětí země a není jediný, dostavbě dálnice = propojení u Přerova a vůbec mu a jemu podobným nevadí ty zácpy a čoudění stojících a popojíždějících aut v koloně. Tam je ochrana přírody jak malovaná. Chránění za každou cenu. Takhle blbnout můžou, až zakážou auta.
Jana (Ne, 5. 1. 2020 - 20:01)
Hm a pak ses probudil v realitě,že ?
Karel (Ne, 5. 1. 2020 - 17:01)
Já plně podporuji všechna opatření Evropské komise k dosažení uhlíkové neutrality do roku 2050. Nevidím v tom problém. Jen je nutné vysvětlit lidem, že to ve své podstatě přinese rapidní snížení životní úrovně. Možná to bude znamenat návrat do doby před nástupem průmyslové revoluce. Ale v té době žili také lidé. Neznali elektřinu a vůbec jim to nevadilo. Dokonce i já jsem zažil dobu, kdy neexistoval internet ani mobilní telefony. My jsme doma neměli ani pevnou linku a chodili jsme volat do budky nebo jsme poslali koresponďák. A také jsme žili. A tak si myslím, že na budoucí návrat do středověku bude nadávat jenom ta první generace. Těm dalším generacím už to bude připadat normální, protože nic jiného nezažili.
Jak to bude? (Ne, 5. 1. 2020 - 17:01)
V atmosféře exaltického očekávání možné klimaapokalypsy se dovídáme, že naše spása spočívá v radikální změně našeho života. Uhlíkové stopě podřídíme vše. Nebudeme mít děti, nebudeme chovat domácí mazlíčky ani užitková zvířata, nebudeme jíst maso, budeme se skromně oblékat, nebudeme létat, hlavně ne na dovolenou, nebudeme jezdit autem. Od starších lidí, kteří již překročili svou povolenou uhlíkovou stopu, se bude očekávat, že z toho nového báječného světa rychle odejdou. Jinak to ani nepůjde, obnovitelné zdroje energie a přísně vegetariánská strava budou stačit tak maximálně 20 % současné populace, popis blížící se zelené antiutopie. Výsledkem Zeleného údělu bude energetická chudoba, tj. nedostatek energie pro zajištění elektřiny, tepla a chladu, a ekonomická krize. To povede k růstu politické nestability, jež v některých zemích vyústí v občanskou válku. Uskuteční-li se tento hororový scénář, Evropská unie dosáhne uhlíkové neutrality určitě dříve než v roce 2050.
Tony (Ne, 5. 1. 2020 - 17:01)
Unionistické žvásty
A co ochránci? (Ne, 5. 1. 2020 - 21:01)
Rumunské pralesy, kterým se také říká plíce Evropy, mizí závratnou rychlostí. Těžaři se neštítí ani násilí. Takzvané zelené plíce Evropy v Rumunsku podle organizace Greenpeace mizí závratnou rychlostí až 500 čtverečních metrů za hodinu. Podle expertů, kteří z úbytku pralesa viní především bezohledné těžaře, může původní evropský prales v Rumunsku a s ním i celý vzácný ekosystém zmizet během následujících třiceti let. Rumunské lesy jsou unikátním ekosystémem, který je domovem 13 tisíc druhů rostlin a živočichů. Podle organizace Greenpeace zmizí z rumunských lesů přibližně 20 milionů kubíků dřeva každý rok, přičemž celý byznys ovládá velice dobře organizovaná mafie. Tento více než 500 let starý les by mohl být tímto tempem již brzy zcela zničen. Rumunský prales je přitom unikátním dědictvím a učebnicovým příkladem smíšeného lesa v mírném pásmu. Tyto lesy jsou díky své rozloze v Evropě zcela unikátní. Pralesy přitom před těžbou chránila jejich neprostupnost, nové technologie si však s tímto snadno poradí. Rumunské úřady o nelegální těžbě ví, příliš tento rostoucí problém však neřeší.
Gipsy (Ne, 5. 1. 2020 - 22:01)
takový tvoje načtený kecy netřeba komentovat. Byl jsi tam? Znáš tu celou situaci? Asi hovno,že? Já ano a toto jsou neskutečné lži!
Návštěvník (Po, 6. 1. 2020 - 08:01)
A tak nám pověz jak to teda je? Každý má keců, ale nic se nedělá a plundruje se vše, jak to jen jde. U nás v Polsku na Ukrajině i v tom Rumunsku a vůbec všude kam se podívám.
M. (Po, 6. 1. 2020 - 08:01)
Severské státy a Německo jsou v ochraně přírody a přechodu na obnovitelné zdroje asi nejdál v Evropě a schudli, vrátili se do středověku? Ne. Německo i přes obrovské investice do ekologie, má na rozdíl od nás vyrovnaný rozpočet. Když člověk navštíví německá města, tak je tam rozhodně příjemnější klima než u nás díky všudypřítomné zeleni. Hromadná doprava je též na jiné, vyšší úrovni. Nechápu, proč se stále mluví o chudnutí, když nová cirkulární ekonomika, obnovitelné zdroje energie, zemědělství bez pesticidů, vysazování stromů atd. přináší další pracovní a obchodní příležitosti.
Jirka. (Po, 6. 1. 2020 - 12:01)
Taky ale nezapomeň, že kupa věcí se pro ně vyrábí u nás, na Slovensku, v Rumunsku atd. A to za ceny 5x nižší než u nich, to se to potom v Německu a i jinde na západ od nás žije. Levné výrobny a levné montovny. Byl jsem svědek: když nám to nebudete vyrábět 6x levněji než u nás, tak žádnou práci od nás nedostanete. Slova jejich kooperanta, zadávajícího zakázky do zemí bývalého východního bloku.
Pane kolego, (Po, 6. 1. 2020 - 12:01)
to už je demagogie jako vrata. Udržet stádo ve strachu a poslušnosti, to je ten nejhorší pozemský smog. Být otrokem práce, peněz a nemít vlastní svobodu ducha a života. Ale kdo se nedá,ten je osvícen.
Jirka. (Po, 6. 1. 2020 - 13:01)
Je to bohužel smutný fakt, levně to pro ně vyrobíme a oni draze prodají. Zřejmě jste nikdy nebyl u nějakého jednání. A peníze bohužel potřebujeme k životu a nebo vy žijete v pralese a směňujete banány za ořechy? Ale v klidu, oni až vše vykácí, tak vás to taky dožene. A nebo jste u neziskovky a peníze dostáváte z našich daní.
Hynek (Po, 6. 1. 2020 - 08:01)
Ano, to je přesné. A tyhle ekoterosristé,co májí plné huby čistého světa a andělských bludů ať jdou skutečně do hajzlu.
! (Po, 6. 1. 2020 - 11:01)
Aby se dosáhlo uhlíkové neutrality, musely by se ucpat všechny sopky, neboť produkují cca 99% veškerého CO2 (a další skleníkové plyny jako H2S a oxidy síry). "Povolenky" na CO2 jsou jenom výnosný kšeft a postrádají jakéhokoliv technického smyslu.
Hynek (Po, 6. 1. 2020 - 12:01)
Souhlas !!!
Proč (Po, 6. 1. 2020 - 14:01)
Takový pesimismus?
Jirka. (Po, 6. 1. 2020 - 14:01)
Aby ne, taková devastace přírody a hlavně mamon. Čím víc budu mít milionů a miliard, tím budu větší borec? Čím víc tu planetu zplundruji, tím líp? Jako co z toho ale ti borci mají?
????? (Po, 6. 1. 2020 - 19:01)
A co máš z toho ty,že se takto sebemrskačsky zasíráš negativními myšlenkami? Žiješ nebo jsi oběť?
Jirka. (Po, 6. 1. 2020 - 21:01)
Oběť systému.
Hynek (Po, 6. 1. 2020 - 21:01)
Ty jsi hlavně oběť své rakoviny myšlení!!!!!!
Návštěvník (Út, 7. 1. 2020 - 13:01)
Aha, volič pirátů a sluníčkář se projevil.
! (Út, 7. 1. 2020 - 13:01)
Výstupem jednoho nejmenovaného výzkumného projektu mělo být snižování emisí CO2. Vyřešili to elegantně tak, že se bude CO2 zachycovat ve vápenném hydrátu Ca(OH)2. Ten se bude dovážet z Číny, protože na emise vznikající při jeho výrobě se čínské předpisy nevztahují.
Jirka. (Út, 7. 1. 2020 - 13:01)
A problém je vyřešen, my nic, my to máme v pořádku. Klasika.
Marie Homolková (Út, 7. 1. 2020 - 22:01)
""""Sama Evropská komise chce jít příkladem a dosáhnout klimatické neutrality do roku 2030. """"
------------------------- Prosím o objasnění této věty!! Jak bude Evropská komise tuto klimatickou neutralitu provádět???? Jaká je jejich "uhlíková stopa" dnes ???? Evropská komise se skládá z různých lidí - to budou sledovat každého komisaře a celé jeho úřednictvo, nebo jak je to myšleno???? Připadá mi, že je to celé nesmysl a věta, že Evropská komise půjde příkladem a dosáhne klimatické neutrality do roku 2030, je prototypem toho celého nesmyslu!!!! Tesat do kamene, takovou větu.... Prosím vás, autoři, myslete !!!!
Marie Homolková (Út, 7. 1. 2020 - 22:01)
Prosím redakci o opravu - já nejsem žádný "anonym". Můžete si to zjistit.
Petr (St, 8. 1. 2020 - 08:01)
Tady je to bráno tak, že nejste registrovaná, tudíž můžete být opravdu kdokoliv.
luci (Út, 7. 1. 2020 - 22:01)
Ty ekorozumy se dobře čtou , ale řečeno vulgo : každá sranda něco stojí , kde na to chtějí vzít ? Nejvýkonnější ekonomika od toho cukla a my do toho půjdem po hlavě ? Asi ano v Čechách jsme byly vždycky papežštější než papež .
Tony (St, 8. 1. 2020 - 08:01)
Už jsem i tady.
Dotaz. (St, 8. 1. 2020 - 23:01)
Kdo zaskočí za reaktory, když nebude foukat a svítit slunce? Může se totiž stát, že na její výrobě se po odstavení jaderných bloků budou muset ve větší míře podílet právě uhelné elektrárny.
Odpojování reaktorů vyjde na 12 miliard dolarů ročně.
luci (St, 8. 1. 2020 - 23:01)
Kdo by zaskočil , budou energii kupovat z východu , například z české republiky . Jinak Angela koupí plyn od Vladimíra a rozjede plynové elektrárny .
Návštěvník (Čt, 9. 1. 2020 - 11:01)
Tak ono není vůbec jisté a jasné, kdo u nás třeba dostaví Temelín. Firmy co to uměly zkrachovaly a krachují dál. A s tím plynem to také není žádná sláva, jak se to Amíci blokují.
Petr N (Čt, 9. 1. 2020 - 12:01)
Proč jsme takoví idioti??? Česko vyváží elektřinu do Německa a proto se u nás zdraží... to má logiku. Zdražení energie pro domácnost 10-20% a silové o 20-40%. Představa, že problém vyřeší nový blok jaderné elektrárny v Dukovanech, je naivní. Musíme platit za Němce. Proč by se zaobírali nějakými energiemi, když je od nás koupí za pár šupů a nám je naši energetičtí giganti hezky zdraží a jede se dál. Mají v cizině větší platy, neničí si přírodu a kupují u nás za levno dřevo, energie, atd. U nás makáme pro cizinu za pár korun, které pak utratíme za předraženou energii a jídlo druhé jakosti, které nám sem pošlou a tak je to už léta. Který zákon nám nařizuje prodávat zboží za stejnou cenu doma, jako třeba Německu? A co poradíte lidem, kteří v dobrém úmyslu ekologicky topit na to dojedou? Je to je ještě horší než za socialismu. Česko je podle Šnobra jedinou zemí ve vyspělém světě, která chce odklon od uhlí řešit stavbou velkého jaderného bloku. „Jsme jediná země, jež tvrdí, že postaví jadernou elektrárnu v reálném čase a za peníze, které jsou poloviční až třetinové proti skutečnosti. Nikde jinde takové idioty nenajdete, v tom jsme naprosto výjimeční.“ Německý trh potáhne ceny i v Česku, protože česká energetika je s německou těsně provázaná. „Česko je z pohledu energetiky německou spolkovou zemí, žádný zdejší politik nemá vliv na ceny elektřiny, jež platí čeští spotřebitelé,“ říká Šnobr. Dalším otazníkem jsou náklady na jádro. Politici ujišťují, že nový dukovanský blok přijde zhruba na 120 až 160 miliard korun. „Všechny jaderné projekty v USA ale ukazují ceny nad 300 miliard. Stát lže a podvádí, když říká, že to bude polovina,“ řekl Šnobr. A kdo to postaví?
Andy (Čt, 9. 1. 2020 - 12:01)
máte naprostou pravdu. Ale co s tím zmůžeme? Kulový!
! (Čt, 9. 1. 2020 - 15:01)
Je to monopol, tak si může dělat, co chce. Koncoví příjemci zisků sedí někde v Tramtárii, užívají si naše prachy a chechtají se nám.
Andy (Čt, 9. 1. 2020 - 16:01)
Jestli s tím nic neuděláme tak jsou tyhle kecy na hovno
Petr N (Čt, 9. 1. 2020 - 17:01)
Nic s tím nikdo z nás neudělá. Mladí do 30 let se na to těší a udělají pro rozvrat vše a nikdo je nezastaví a nepřesvědčí, že je to špatné (smutná vlastní zkušenost s nimi). A ostatní jsou odsouzeni to strpět a v zimě umrznout, protože nebude na platby za elektriku a ničím jiným se nebude moct topit. Takže si tady můžeme jen brblat a ať zvolíme koho chceme, tak to stejně tak bude, protože kdyby mohly volby něco změnit, tak by je už dávno zrušili. Vše je jen taková hra mocných.
Andy (Pá, 10. 1. 2020 - 07:01)
právě pro to je taková diskuse o ničem a je lepší žít život bez negativního myšlení pokud to jde i v současných podmínkách
EZ (Pá, 10. 1. 2020 - 08:01)
souhlas!
Tom (Pá, 10. 1. 2020 - 09:01)
Je zajímavé, že všichni řeší pouze energii a nikdo ostatní body, které se zaobírají velmi palčivými tématy jako je chemické znečištění půdy, vody, ovzduší, úbytek biodiverzity - druhové pestrosti, která nás ohrožuje minimálně hladem, při nejhorších snénářích přímo na existenci. A co stále přibývající množství odpadů, které není kam dávat?
! (Pá, 10. 1. 2020 - 10:01)
Pokud jde o úbytek biodiverzity - dějiny vývoje života nejsou ničím jiným než dějinami vymírání druhů. Pozastavuje se snad dneska někdo nad skutečností, že už tu nemáme dinosaury nebo trilobity?
M. (So, 11. 1. 2020 - 13:01)
Jasně. A díky tomu, že dinosauři vymřeli, se zde mohl rozvinout život, na který jsme zvyklí a s nímž jsme existenčně propojeni potravinovým řetězcem. Pokud zničíme biodiverzitu rostlin, mikrobiální život v půdě, hmyz, budou následovat ptáci a savci včetně člověka. Vše se nám úspěšně daří ničit posledních 30- 50 let. Až tyto poslední desetiletí dochází k masivnímu vymírání druhů a v naprosté většině vinou člověka. Jestli chceme směřovat ke kolapsu civilizace a nevadí nám, že děti či vnuci budou žít v podmínkách, kdy půjde o život, tak můžeme pokračovat jakoby se nic nedělo. Až se počet lidí výrazně zredukuje, tak věřím, že se rychle zregeneruje i příroda. Plno lidí však věří, že bychom mohli ještě naši civilizaci zachránit, pokud změníme naše zvyky , chování a využijeme nových technologií. A nemusíme se vracet do pravěku ani středověku.
Reklama