Reklama

Delší doba sekání trávy vám může poškodit sluch

Nepřetržité vystavení jakémukoli zvuku nad 85 decibelů může způsobit ztrátu sluchu. Pokud musíte zvýšit hlas, abyste byli slyšet, okolní zvuk přesáhuje 85 decibelů. Při hlasitosti 90 decibelů může sekačka na trávu způsobit poškození sluchu již za 2 hodiny.

Osm hodin expozice 90 decibelům může poškodit sluch a jakékoli vystavení zvukům nad 140 decibelů může zapříčinit okamžité poškození sluchu.

Při hlasitosti vyšší než 90 decibelů může benzínová sekačka na trávu způsobit poškození sluchu již za 2 hodiny. Pokud lidi nesečou velké plochy, tak většinou nejsou hodnotám hluku, jenž výrazně překračují bezpečné úrovně stanovené Světovou zdravotnickou organizací, vystaveni po tak dlouhou dobu.

Je to však velmi nebezpečné pro zahradníky, kteří jsou vystaveny těmto zvukům po celou pracovní dobu. A čím hlasitější sekačka či křovinořez je, tím kratší doba stačí k poškození.

Řešením může být zmenšení sekané plochy, sekání po částech (mozaikovité sekání), sekání kosou, vřetenovou sekačkou na ruční pohon či nehlučnou robotickou sekačkou.

Reklama

Rockový koncert při 110 decibelech, může způsobit trvalou ztrátu sluchu již za 45 minut.

Vyhýbejte se hlasitým zvukům nebo chraňte vaše uši chrániči sluchu, pokud musíte být vystaveni hluku.  Je to nejlepší, co můžete udělat pro ochranu sluchu.

Autor: MK

Reklama

Komentáře

Jára (Čt, 16. 7. 2020 - 09:07)
Dvě hodiny rozhodně nesekám, ale hluk ze sekaček kolem sebe přes dvě hodiny denně mám tak každý druhý den. Soused seká dokonce každý týden meze úvozu, kde jsou různé kameny, což je pěkný rachot. Že mu to traktůrek tupí, mu zřejmě nevadí.
Monika 2 (Út, 16. 8. 2022 - 09:08)
My ještě kobylky na pozemku máme a to i přesto, že jsme vedle pole ošetřovaného pesticidy. Ale sekáme elektrickou sekačkou jen cestičky - bez pojezdu, pomalu, aby vše stihlo odskákat a odletět. Ve vyšší trávě je schováno plno nočních motýlků. Zbytek sekáme 1x-2x ročně kosou.
Pasič (Út, 16. 8. 2022 - 16:08)
to není pravda. Naši hoši denně sekají s křoviňákem šest až sedm hodin, bez ochrany uší. Mám za sebou 30 let práce v sadech, samej kravál a doma si pustím hudbu na plný pecky. Slyším dobře a jestli jednou ohluchnu, tak to nebude kraválem ale posranej nerv.
Steve (Pá, 17. 7. 2020 - 15:07)
To je debil že to tak midlí ... A je mu asi lhostejný hmyz který se díky těmto sekačkám téměř vytratil. Dříve bylo všude kobylek fůra ... dnes je všude ticho a mrtvo - vše zlikvidováno.
Reklama