Reklama

Bio domácnost: levné ekologické čistící prostředky

Nejlepší čisticí prostředky, které znám, máte pravděpodobně doma i vy. Jsou vyzkoušené a netoxické - mohla byste je i sníst - a jako bonus navíc jsou neuvěřitelně levné! Je to jedlá soda, ocet a citróny.

Jedlá soda

Jedlá soda působí jako jemný kartáč k čištění van a nerezových dřezů. Krom toho je také tím nejlepším dezodorantem na světě - a to bez dráždivých "krycích" vůní. A navíc ji můžete použít také na praní prádla. Na velké prádlo použijte tři čtvrtě hrnku sody. Vyčistí jak "voňavou" fotbalovou soupravu manžela, tak oblíbené tričko batolete. Zvláště vhodná je pro ložní prádlo a ručníky - skvěle je zjemní a nezanechává po sobě ani mastné kuličky, ani podivný zápach, jak to dělají běžné prací prostředky. Když jsem začala používat jedlou sodu místo pracího prášku, nikdo v rodině to nepoznal, a navíc se mé prostřední dítě zbavilo občasných vyrážek. Naše oblečení bylo čisté, nádherně vonělo a cítili jsme se v něm naprosto skvěle!

Kde ještě můžete jedlou sodu použít?

•             Využijte ji při čištění koberců - posypte jí koberec, nechte několik hodin "uležet" a poté ji vysajte.

Reklama

•             Nasypte ji do odpadkového koše a odstraníte nepříjemný zápach.

•             Soda je naprosto jedinečná jako prášek na vany, který neproškrábe povrchy: Nasypte ji do vany, poté vezměte hadřík nebo papírový kapesník a jemnými krouživými pohyby vanu očistěte. Až skvrny zmizí, vanu opláchněte sprchou. Tento způsob čištění je naprosro ekologický, takže nemusíte mít strach, že škodíte žábám a rybám!

•             Když se koupete, přidejte čtvrt či půl hrnku sody - pomůže vám zklidnit drobná podráždění pokožky. Můžete ji použít i během koupání svého dítěte, ale samozřejmě v mnohem menším množství, vždyť dětská vanička je tak malá!

•             Možná už víte, že jedlá soda skvěle bělí zuby, a to bez jakýchkoli jedů. Nasypte jí trochu do dlaně, namočte do ní vlhký kartáček a vzhůru do čištění! Chuť je zpočátku zvláštní, ale zvyknete si. Taro kúra se však doporučuje provádět maximálně jednou za měsíc.

Ocet

Ocet můžete použít při jakémkoli čištění (tedy: téměř při jakémkoli. Nepoužívejte jej na mramor, protože by na něm mohl zanechat šmouhy a skvrny.) Ocet je naprosto ekologický a levný. Na čtyři díly vody dejte jeden díl octa. Pokud ale kroutíte nos při představě, že váš dům bude "vonět" jako francouzský zeleninový salát nicoise, ujišťuji vás, že zápach po uschnutí octa vyprchá.

Použijte jej k čištění vany, záchodu a dřezu (zvláště účinný je v kombinaci se sodou). Přímo do záchodové mísy můžete nalít nezředěný ocet. Pomůže vám zbavit se skvrn a znovu připomínám, že nemusíte pociťovat výčitky svědomí, že ocet odteče do povrchových vod.

Pro mě je ocet tím nejlepším čističem oken! Naplňte rozprašovač zředěnou směsí, postříkejte okno a utřete, jako při použití běžného přípravku. Také odstraňuje mastné skvrny na sporáku, přístrojích a pultech, které nejsou z mramoru.

Citróny

Ač jsou citróny o něco dražší než jedlá soda či ocet, čistí perfektně, bez toxinů a skvěle voní. Nepochybně oceníte jejich přednosti.

•             Smíchejte půl hrnku olivového oleje se čtvrt hrnkem citrónové šťávy a získáte ohromné leštidlo na dřevěný nábytek. Buďte však opatrná při leštění klavíru: pokud se směs dostane na pedály či klapky, může je poškodit.

•             Nasypte trochu citrónové kůry do popelnice a zbavíte se toho nejodpornějšího zápachu.

•             Citróny můžete použít jako alternativu za chlór: při praní bílého prádla přidejte k sodě půl hrnku citrónové šťávy. Ale opravdu jen na bílé prádlo - citróny mají přirozené bělicí účinky.

Pokud si však nechcete přidělávat práci mícháním vlastních čističů, pouvažujte nad bezpečností a komfortem nějaké přírodní značky.

Autor: MK Zdroj: Lynda Fassa – Bio máma – zdravé dítě, nakladatelství Computer Press

Reklama

Komentáře

Petr (St, 10. 2. 2010 - 07:02)
Dík za skvělé objevy chemika amatéra.
všechno má své… (St, 10. 2. 2010 - 08:02)
Nejsou to žádné novinky.
Ty citróny je ovšem asi třeba mít bio = neošetřené chemií, jinak si moc nepomůžeme. A za bio citróny se zase nedoplatíme.
S citrónem na nábytek bych byla opatrná nejen u klavíru.
Při práci s octem i citrónovou šťávou je třeba používat gumové rukavice, jinak si rychleji než uklidíte zničíte ruce.
Elisa (St, 10. 2. 2010 - 13:02)
Děkuji bez ironie za tak dobré tipy. Určitě je vyzkouším a třeba čištění zubů sodou provádím také, je pravdou, že bělí. Ale nemáte náhodou i tip, kde koupit větší balení sody, aby se neprodražilo praní? Znám jako největší jen 50 g balení.
Jana (Čt, 11. 2. 2010 - 06:02)
JEN HEZKY VŠE BIO-DRAZE.vyjdete před dům a dát si skafandr,masku,aby vás náhodou neofoukl,nebio plyn s auta,kouř s komínů.Kliky ,peníze,košíky v nákupních střediscích nejdřív umýt.A co teprve jiná zařízení,ježiši a dojít domů,hned za dveřmi hygiena,přímo sprcha ,aby jsme si ten sajrajd s venku nedonesli do bio domácnosti.Nedovedu si Vás představit,jít k lékaři,do lékárny ,ty výrobky co koupíte kolik ruk i z dovozu drželo.Jen aby Vás nekleplo s přemrštěné bio,nebo prázdných peněženek.
Janka (Čt, 11. 2. 2010 - 11:02)
JEN HEZKY VŠE...Jano myslím, že jsi trochu zmatená. Bio není o tom nakupovat drahé věci a bát se života, ba naopak. Já žiji na vesnici a máme zahradu, kde se snažíme žít v souladu s přírodou - žádné postřiky, žádná umělá hnojiva, nedělá mi problém utrhnout jablko ze stromu a sníst. Doma se snažím uklízet bez zbytečných chemikálií. Nádobí myju jen za pomoci písku a horké vody. Když myju podlahu nepřidávám žádné antibakteriální sajrajty. Myslím, že právě z klasických domácností, kde používají savo na záchod, na vše mají jiný čistící antibakteriální prostředek, všude samé umělé vůně, tak právě z těchto domácností pocházejí alergici a lidé se sníženou imunitou, kteří se musí bát vzít v obchodě za kliku. Vůbec to nesváděj na bio styl. Bio styl znamená návrat k přírodě a přirozenosti. Je již na lidech, jestli se budou snažit sami si něco vypěstovat bez chemie či si kupovat dražší bio výrobky. Dražší jsou však proto, že zatím je to stále okrajová záležitost a bio potravin je nedostatek. Kdyby se změnila celé smýšlení společnosti, přestalo se s chemickýcm drancováním půdy, tak by i ceny bio produktů mohly klesnout. Názor jako máš ty, vůbec ničemu neprospěje.
pro Janku (Čt, 11. 2. 2010 - 20:02)
Napsalas to správně: "bio je okrajová záležitost". Zajímá se o to jen pár fanatiků, kteří nemají jiné starosti než takhle blbnout.
Lída (Čt, 11. 2. 2010 - 21:02)
Nejsou to žádné novinky.
Ty...Myslím, že bio citróny jsou už zbytečný luxus, kor na čištění nábytku. Jde o to netahat si domu další chemikálie. Citrony jsou v poho i nebio.
všechno.... (Pá, 12. 2. 2010 - 10:02)
Myslím, že bio citróny jsou...Myslíš, že v chemicky stříkaných citrónech je málo chemie? Nejlepší je natírat biocitrónem nábytek z dřevotřísky, ze kterého dýcháme formaldehyd ještě řadu měsíců, ne-li let, po zakoupení. Možná se tím biocitrónem formaldehyd zneutralizuje.:-)))))

Myslela jsem to tak, že nic se nemá přehánět. Stačí vybírat rozumné kompromisy. Málokdo se dnes úplně bez chemie obejde, ale hodně věcí je zbytečných (přílišné dezinfikování domácnosti, denodenní reklamy na osvěžovače vzduchu mě vyloženě rozčilují.......).
Myslím, že jen cvok si bude stříkat ovoce a zeleninu na vlastní zahradě.
Jitka (Pá, 12. 2. 2010 - 16:02)
Nevim, proc tady reaguji ti, kterych se toto tema vubec netyka?! Vzdyt tam byly jen rady, tak to bud vyzkousim a nebo neresim?! Mne by spis zajimala odpoved na otazku, kde se da koupit jedla soda ve vetsima baleni?!
Janka (Pá, 12. 2. 2010 - 17:02)
Myslíš, že v chemicky...A máš zahradu? Žiješ na vesnici? Bohužel tam již používají chemii taky skoro všichni. Ono je to toiž pohodlnější než hnojit kompostem, kyskama, vyrábět si domácí prostředky proti škůdcúm...Též je problém záhonů s monokulturou, která je mnohem víc náchylná ke škůdcům, než když pěstuješ smíšenou kulturu...Je toho plno, co je potřeba udělat, aby se zahrada bez chemie, kdy je již půda vyčerpaná a rostliny jsou na chemii navyklé, obešla.
Janka (Pá, 12. 2. 2010 - 17:02)
Napsalas to správně:...Naštěstí se trend bio a permakultury stále rozšiřuje. Je to jediná cesta, jak vyhnout totální ekologické katastrofě. Že v ČR je to okrajová záležitost, nic neznamená. Jsme vždy ve všem pozadu. Zajeď se podívat třeba do Rakouska, tam je ekologie, biostyl a apermakultura mnohem rozvinutější. V mnoha zemích se začínají již biopotraviny dodávat do škol a školek.
Libor (Pá, 12. 2. 2010 - 17:02)
Nevim, proc tady reaguji ti,...Zkus se informaovat u nějakých výrobců chemikálií na Hydrogenuhličitan sodný, což je chemický název pro jedlou sodu

http://prumysl-vyroba.adresarfirem.cz/chemie/5/
jířa (Pá, 12. 2. 2010 - 19:02)
a kde tu jedlou sodu koupím, v lékárně stojí 100 gr 20.70 Kč...
všechno.... (Ne, 14. 2. 2010 - 09:02)
A máš zahradu? Žiješ na...Žiju ve městě. Moji nejbližší příbuzní bydlí v Praze a na okr. Praha východ (moji přátelé také) nebo máme v okolí Prahy chaty.
Když už něco na zahradách pěstujeme, tak v malém a chemii nepoužíváme. Když už ztrácím čas nějakým pěstováním, tak si na to přece nebudu lít nějaký sajrajt, na vlastní zahradu taky ne. To si můžu ovoce a zeleninu koupit. Krom toho pěstujeme víc, když máme malé děti (nebo vnoučata), právě proto, aby dostaly nestříkané potraviny.;-)
Podle mne se jen cvok bude rýpat v hlíně, aby jedl totéž, co koupí v každém obchodě.
Stejně tak s domácími zvířaty - když už se o ně starám s tím, že je sním, žádné svinstvo jim dávat nebudu.
všechno..... (Po, 15. 2. 2010 - 08:02)
ale v dnešní době se i na...ale to je jiná otázka, životní prostředí ovlivní jedinec jen hodně omezeně.
Jde o to, co ovlivním na své zahrádce sama a hned.
Janka (Po, 15. 2. 2010 - 11:02)
Žiju ve městě. Moji nejbližší...Ano pražáci, když už něco vyjimečně pěstujou, tak bez chemie, ale lidé z vesnice čím dál víc chemii používají. Rajčata bez chemie to podle nich vůbec nejde. Je pravda, že bez chemie v takovém počasí jako bylo loni většinou dozrajou jen divoká rajčata, ale o to víc jsou šťavnatější. Jsou pouze malá. A pokud nemají králíky a nepotřebují seno, což už má dnes taky málokdo, tak pěstují krátké trávníky, na které nějaká ta chemie proti pampeliškám taky padne a to samozřejmě se pak dostává i k sousedům.
všechno... (St, 17. 2. 2010 - 12:02)
Ano pražáci, když už něco...Přesně, část lidí pěstuje pro zábavu a hlavně aby měli zdravější jídlo.
Lidi s velkými pozemky, jako my, trávníky decimujeme pouze sekačkou, pampelišky nás nechávají v klidu. Pampelišky se dají ekologicky vydloubávat, ale na velké zahradě by z toho člověk zcvoknul.:-) Pěstování trávníků je ponejvíc doménou lidí z města s novým domkem (řadovkou) a pidipozemkem většinou bez pěstitelských záhonů.
Domácí zvířata nám bohužel mizí, kolem Prahy jsou spíš raritou. Ani my už nesušíme trávu pro dědečkovi králíky. Moje maminka, rodilá Pražačka, která si během 15 let vyzkoušela snad všechna domácí zvířata, se jako poslední, před 3 lety rozloučila se svou v pořadí asi třetí kozou.
Je škoda, že se zbavujeme zvířat. Příroda bez nás lidí být může, my bez ní ne.
Lenka (St, 17. 2. 2010 - 16:02)
Přesně, část lidí pěstuje pro...ale i u nás na vesnici,si lidé raději dělají okrasné zahrady .tůje,kameny protože chov zvířat vychází draze,pěstování drahé neurodí se Ti nic,nebo napadne to plíseň.Každý v práci,když dojíždí ani se nechce znovu,kopat,rýt atd.Mnoho řekne vše koupím a levněji než lopotit se po pracovní době.
Janka (St, 17. 2. 2010 - 17:02)
ale i u nás na vesnici,si...Moderní pěstování je opravdu drahé a náročné. Pokud se ale pěstuje podle zásad přírody - tzn. na smíšených záhonech, používá se mulčování místo únavného a nikdy nekončícího rytí a plení záhonů, hnojení kompostem, tak je to radost a drahé to není vůbec.
Zadejte si do vyhledávačů pojmy jako ekozahrada, permakultura, jedlý les a ono vám vyjede plno informací o pěstování bez chemie a ůnavné práce.
všechno.... (St, 17. 2. 2010 - 19:02)
Je pravda, že pěstování je loterie, počasí ovlivnit nejde. Lidé pohodlní, pěstují víc důchodci nebo maminky na mateřské. Ale jestli v obchodě koupím levněji, to pochybuji. Když kouknete kolik stojí biozelenina a biokuře, myslíte že v obchodě je levněji, pokud chci zdravější jídlo? A to si nemůžu být jistá, co v tom skutečně je. Říká se, že normální zemědělec hnojí ve dne, biozemědělec v noci.:-)

Janko díky za tip, sice nic nepěstuju, ale dám ho mamince.
Rado (Po, 1. 3. 2010 - 19:03)
Prosím Vás o vyplnění dotazníku k diplomové práci zabývající se ekologickými pracími prostředky na odkazu: http://5705.vyplnto.cz
Děkuji všem
sona.dedra@cen… (Čt, 14. 4. 2011 - 08:04)
Chtěli by jste používat ve Vaší domácnosti přípravky bez chlóru, formaldehydu, fosfátů a perborátů? V tom případě je pro Vás Dedra to nejlepší! Nejenže je ekologická, ale navíc maximálně účinná!
Navíc budete mít vše s okamžitou slevou až 30%. Absolutně žádné poplatky! Objednávat můžete jak často chcete a za kolik chcete, u nás nejste k ničemu nuceni, ničím vázáni. Dovoz do 48 hodin přímo až k Vám domů. Ráda pošlu více info, těším se na vás. [email protected]
Iva Večeřová (St, 5. 10. 2011 - 21:10)
Dlouho jsem hledala ekologicky šetrné prostředky pro domácnost, jsem ale trochu náročnější a chtěla jsem nejen bezpečné složení, ale i aby pak byt hezky voněl a taky aby přípravky dobře vypadaly.
Ono stálé přelívání přípravku na mytí nádobí do nějakého hezkého dávkovače taky časem omrzí.
Našla jsem. Výborné přípravky Maison Belle od dánské firmy Isabella Smith Apothecary. Vřele doporučuji. K dostání na www.maisonbelle.cz.
Maty (St, 17. 7. 2013 - 11:07)
Zdravím, chtěl bych Vás poprosit o nezávazné vyplnění krátkého dotazníku týkajícího se realitních kanceláří. Součástí dotazníku je i zajímavá nabídka. Předem děkuji za vyplnění. http://www.survio.com/survey/d/E3H9Z4G7U9Z4U4Y3K
Eko úklid (Ne, 9. 11. 2014 - 22:11)
Chci si koupit vetší ekonomické balení sody bicarbony a přejít na ekologické čištění v domácnosti. Ještě s octem, citrónem atd. Jaká eko směs by se dala vyrobit na podlahu, keramickou dlažbu nebo dřevěné parkety? Ted používám jenom vodu s octem. Když do kýble přisypu i trochu sody, nezruší se nějak čistící efekt, když dojde k neutralizaci? A jak si vyrobit eko prostředek na mytí nádobí?
Chemik (Po, 10. 11. 2014 - 08:11)
Používání octa je odůvodněné v případě, že podlaha nebo jiné předměty jsou znečistěny vápnem.
Ocet + soda bicarbona = oxid uhličitý, který vyšumí, a octan sodný, který zanechá po uschnutí na podlaze akorát šmouhy.
Míra (Po, 5. 1. 2015 - 12:01)
Dík za skvělé objevy...Vliv pracích prostředků na domácí čističku:
http://www.cistickaodpadnichvod.cz/praci-prostredky-cov
Máte doma vlastní čov a chcete vědět jaké můžete používat saponáty a podobně?
! (Út, 6. 1. 2015 - 09:01)
Teď se místo BIO říká KINO.
Tereza (Čt, 12. 3. 2015 - 18:03)
Zdravím všechny,

já můžu pochválit společnost Eurona by Černý. Jsou na trhu od roku 2003, ale ekologické prostředky promýšlejí už od roku 1995. Mají i nějaká ocenění a od toho roku 2003 ještě nezvýšili cenu ani jednoho výrobku! Můžete se podívat na tyto stránky http://www.eurona-cerny.cz/uspechy-spolecnosti-eurona-by-cerny/
Ekoložka (Út, 17. 3. 2015 - 20:03)
Zdravím,
někdy bohužel ""domácí prostředky"" nestačí. Nevíte, jaký ekologický prostředek skutečně funguje? Slyšela jsem dobré ohlasy na Eurona by Černý. Prý vyrábí ekologické prostředky už od roku 2003 a mají pořád stejné ceny. Slyšeli jste o nich někdo? Mrkněte sem http://www.eurona-cerny.cz/historie-firmy-eurona-by-cerny/ a dejte vědět. Přeji pěkný den všem
Eko (Ne, 1. 11. 2015 - 23:11)
Já používám doma ekologickou drogerii. Dokonce i peru v pracích prášcích, které jsou ekologické.
finelli (Pá, 20. 11. 2015 - 13:11)
Ano..jedině www.euroeko.cz Spokojenost největší a paní i poradí,jak a čím co vyčistit.
Eurona (Pá, 15. 4. 2016 - 20:04)
Ahoj. Ráda peru s výrobky Eurona by Cerny. www.katalodrogerie.cz a www.topkatalogy.cz
No tak (Pá, 15. 4. 2016 - 20:04)
už dost té reklamy !!!
Eurona výrobky (Pá, 28. 10. 2016 - 21:10)
Prosím Vás o vyplnění...Já jsem taky slyšela dobré ohlasy na Euronu. www.topkatalogy.cz a www.r-club.webnode.z
Jana (Čt, 12. 1. 2017 - 20:01)
Používáte hypoalergenní čistič na povrchy?..Doteď jsem se o tyto věci moc nezajímala, ale jelikož je na cestě miminko tak bych radši používala a dýchala něco přírodního než to co používám běžně
Pamětník (Pá, 13. 1. 2017 - 08:01)
Teď se místo "bio" říká "kino".
Klarka (Po, 26. 6. 2017 - 12:06)
Já mám ráda výrobky Dedra. Aktuální nabídku najdu vždy na www.dedra-katalogy.cz Nedám dopustit na aviváže.
Dana (Po, 28. 12. 2020 - 11:12)

Dana BUAHOVÁ
603 830 674NABÍZÍM MYCÍ PROSTŘEDKY ZA NÍZKÉ CENY PROVÁDÍM ÚKLID ,ČIŠTĚNÍ KOBERCŮ,KOUPELEN,KOUPELNOVÝCH ZÁSTĚN VŠE JAKO NOVÉ
volejte:zapujčuji stroje. Uklízím Nano řadou.
Jarka (Ne, 3. 1. 2021 - 04:01)
Máte někdo zkušenost stou paní nebo její firmou?
Olina (Út, 29. 12. 2020 - 17:12)
Máte někdo zkušenost s tou paní nebo její firmou?
! (Út, 29. 12. 2020 - 18:12)
Pouze hloupé reklamy pro neznalé lidi, které oblbne slovíčko "bio".
Saša (St, 30. 12. 2020 - 10:12)
Mně by se líbila uklizečka, která by uklízela v článku zmíněným octem, sodou a citróny. Něco takového jsem zažila kdysi v Indii, tam ještě uklízečky všude rozmísťovaly krásné vonící květiny a používaly éterické olele. Byla to pohádka.
Reklama