Reklama

Duševnímu zdraví prospívají divoké přírodní zahrady

Neuspořádané, divoké zahrady jsou lepší pro duševní zdraví než bezchybně posekané, prohlásil vystavovatel na výstavě zahradní architektury Chelsea Flower Show 2018 v Londýně.

Matt Keightley, který navrhl RHS Feel Good Garden, řekl, že zahrady prospívající duševnímu zdraví by měly být přirozené a neomalené. Dokonalé geometrické tvary mohou být údajně stresující.

V Jeremy Vine Show na BBC prohlásil: “Je to výsadba, která má naprosto ekologickou a zcela přirozenou podobu. Myšlenka, která stojí za tím, je jiná než geometrie a přímky. Nechceme, aby se lidé cítili nuceni projít skrz zahradu, ale aby cítili nutkání procházet se zahradou klidně svým vlastním tempem. “

Zahrada byla akreditovaná Královskou zahradní společností a po květinové výstavě bude věnována pacientům a personálu v nemocnici duševního zdraví Camden and Islington.

Pan Keightley také řekl, že stromy poskytují lidem s depresí pocit bezpečí a dodává: “To, co je opravdu důležité, je skladba stromů. Lidé mohou trpět depresí nebo nedostatkem důvěry či prostě stresem a úzkostí - potřebujeme proto zahradu, kde by se tito lidé cítili bezpečně ... a to ty stromy dělají - vytvářejí pocit bezpečí, aniž by blokovaly výhled do zahrady. “

Reklama

Zahradník, dvojnásobný vítěz ceny BBC / RHS People's Choice Award, také řekl, že voňavý rozmarýn je jeho volbou pro rostlinu podporující duševního zdraví.

Herečka Alison Steadman souhlasila, že příjemná vůně bylin může zvýšit náladu. Řekla BBC: “Jednou jsem šla do muzea a tam měli bylinkovou zahradu, kde si můžete objednat šálek čaje a sednout si. Měli tam i malý rybníček. Bylo to velmi jednoduché, ale viděli jste, že se lidé okamžitě usmívali, vyměňovali si komentáře a poukazovali na tyto prvky. “
Zdroj: The Telegraph
 

Reklama

Komentáře

Hanka (Čt, 11. 3. 2021 - 20:03)
Já se třeba cítím psychicky mnohem lépe, když užívám víc přírodní antibiotika bylinky a léky, které si si sama připravím nebo koupím, ale jsou na přírodní bázi.
Maruška (Čt, 17. 6. 2021 - 17:06)
Můžeš mi doporučit nějaké odzkoušené přírodní antibiotika? Mám už nějaký přehled, ale vždy se ráda dozvím o nějaké novince na trhu.
Jana (St, 27. 7. 2022 - 15:07)
To nejsou žádné novinky - česnek (nejlepší na tráv. systém), lichořeřišnice (nejlepší na močové cesty), echinacea, oregánový olej (nejlepší na dýchací cesty), propolis, extrat z gepových jadérek na angínu...
Monika (Pá, 12. 3. 2021 - 12:03)
Já mám zahrádku divoce zarostlou dobromyslí a meduňkou. To jsou bylinky, které pomáhájí se spánkem a uklidňují. Jsou vděčné do přírodně laděných zahrad, protože se krásně samy rozrůstají a jsou i potravou pro včely a motýly.
Bureš (Pá, 12. 3. 2021 - 16:03)
Já mám celou republiku osázenou řepkou. Je i potravou pro včely a motýle.
Reklama