Reklama

Benzínové sekačky vypouští rakovinotvorné látky

Švédský vědec zjistil, že pouhá hodina sečení může vyprodukovat stejné množství karcinogenů jako průměrné auto při ujetí 150 km.

Dr. Westerholm, analytický chemik, jehož práce je podrobně popsána v New Scientist, zjistil ve studii, že sekačky na trávu vypouštějí polycyklické aromatické uhlovodíky (PAH).

Řekl BBC News Online: "Lidé, kteří používají tyto sekačky, budou vystaveni tomuto druhu chemikálií."

Při testech typická švédská sekačka na trávu emitovala 4 miligramy PAH za hodinu, které podle Dr. Westerholma obsahovaly „relativně velké množství karcinogenních PAH“. Ve výfuku sekaček bylo nalezeno 26 různých PAH, včetně 100 mikrogramů benzo[a]pyrenů, které byly zmíněny jako karcinogen v cigaretovém kouři. Mezi další emitované chemikálie patří půl kilogramu oxidu uhelnatého a několik gramů metanu, uhlovodíků, oxidů dusíku a kouřových částic.

Nyní Dr. Westerholm požaduje, aby benzínové sekačky na trávu a další zahradní nářadí, jako jsou řetězové pily a foukače listí, byly vybaveny katalyzátory, jako jsou automobily.

Reklama

Snížení emisí Dr. Westerholm řekl: "Při testech katalyzátory snížily emise PAH o více než 90 procent." Uvedl, že emise ostatních znečišťujících látek byly sníženy o 30 až 50 %. „Použití katalyzátoru by pomohlo zabránit většině emisí z malých motorů. "Lidé by samozřejmě mohli místo toho používat elektricky poháněnou sekačku."

Mluvčí společnosti Atco-Qualcast, jednoho z největších britských výrobců sekaček na trávu, řekla: „Všechny moderní benzínové sekačky splňují přísné emisní předpisy stanovené EU. "V Británii je více než 70 % všech prodejů sekaček na trávu elektrické. Benzínové sekačky se používají hlavně ve větších soukromých zahradách nebo veřejných parcích. V těchto otevřených prostředích nedochází k žádné koncentraci emisí. Dodala, že výrobci pokračují v práci na snižování emisí a hluku ze sekaček.

Reklama

Komentáře

Antonín Švan (St, 10. 8. 2022 - 19:08)
Asi spolupracoval dlouhodobě s Grétou a analýza je jistá. Už se těším na příklad na dřevorubce v lese s pilou na elektriku a taktéž na vyvážečku švédského vynálezu.
Libor (St, 10. 8. 2022 - 20:08)
Tak to asi nikdo nechce, aby dřevorubci dělali elektrickou pilou - v článku je, že ten vědec chce, aby benzinové sekačky měly katalyzátory. Je fakt, že co u nás lidi mají někdy za krámy je hrozné. Smrad přes tři zahrady. Naopak pro domácí použití nevidím důvod, proč nemít elektrickou sekačku - je s ní méně práce, lehce se startuje, řve méně a nesmrdí. To, že v GB má 70% elektrickou sekačku jen dokazuje, že jsou holt před námi.
Katka (Po, 15. 8. 2022 - 11:08)
Bude to hlavně problém vesnic, ve městech si již plno lidí pořizuje elektrické sekačky nebo nechávají hodně zahrady zarůst keři. Bydlím ve Střešovicích a máme zahradu plnou azalek, rododendronů, waigélií, šeříků a zlatých dešťů. Trávník máme jen kolem domu.
Jitka (Po, 15. 8. 2022 - 13:08)
Já bydlím v jednom satelitu na Brdech a zpočátku to byl horor, neustálý řev sekaček, ale časem lidi kolem plotů vysázely ještě živé ploty, aby měli soukromí nebo nemuseli koukat na betonový plot. Nakonec u většiny parcel zbyly malé trávníky kolem bazénu a ty většinou již obsluhují robotické sekačky. Když přijedeme na vesnici k babičce, tak to je hluk klidně i v neděli. A že ty sekačky smrdí to je fakt, nesnáším, když po mne babi chce posekat sad. Asi jí budeme muset koupit nějakou novou sekačku k vánocům.
Karel (Po, 15. 8. 2022 - 12:08)
Tak ať lidi sekají trávu kosou. Budou jí moci alespoň dát koze nebo králíkům. Můj praděda sekal trávu kosou celý život a dožil se skoro devadesáti. Nebo ať trávu nesekají vůbec. Stejně na podzim chcípne. Moje sousedka na chalupě už trávu nesekala asi tři roky. Ale to asi proto, že je tlustá a líná jako prase. Myslím tu sousedku.
Mirek (Po, 15. 8. 2022 - 12:08)
tráva sice na podzim uvadne a zetleje, ale když se několik let neseká, tak se na pozemku rozrostou kere a stromy - náletové šípky, trnky, hlohy, břízy, javory, jasany... Tam, kde není žádoucí vytvoření lesa, tak se sekat musí - aspoň 1x-2x ročně. Kosa je samozřejmě ideál, ale pro dnešní líné lidi je to moc práce. Raději se jsou zapotit a zpevnit svaly za prachy do posilky než by makali na zahradě. A málokdo má kozu či králíky. Na vesnici by se asi tráva udala. Já takhle beru od sousedky ze sekačky pro slepice, ale ve městě?
Karel (Po, 15. 8. 2022 - 13:08)
Tak pro slepice je asi tráva ze sekačky vhodná. Ale třeba pro králíky nebo pro tu kozu už asi ne. Mám obavy, že by se zapařila. Jinak dalším řešením, jak udržovat trávník je pořídit si ovce. To je živá sekačka. A šlo by to v některých případech i ve městě. A to tehdy, je-li trávník dostatečně velký. Jenom by se musel oplotit nebo okolo něj umístit elektrický ohradník.
Monika (Po, 15. 8. 2022 - 13:08)
Tak jako živé sekačky fungují dobře i králíci. Ty by možná do měst byli vhodnější - i by to mohla být pěkná atrakce pro děti - např. na "sekání trávníků" ve školkách. Králíci, miniovečky... Děti by se naučily něco o životě zvířat a zároveň by měli posekáno. Jen ty bobky by asi někdo musel po posekání ohraničeného území uklidit a hygiena by z toho asi šílela. Někteří rodiče též.
Karel (Po, 15. 8. 2022 - 13:08)
To také není špatný nápad. Ke všemu zvířata pomáhají i při socializaci dětí. A dalším řešením pro trávníky před domy je jejich přeměna na záhony. Opět za podmínky jejich oplocení, tentokrát z důvodu zabránění krádeže. Na těch záhonech by se dala pěstovat různá zelenina. Pamatuji si pořad Hledání ztraceného času, kde byly záběry z doby okupace a tam takové záhony měli. Lidé na nich tehdy dokonce pěstovali tabák. Což by asi v dnešní politicko korektní době nebylo vhodné. Ale pokud by se tam pěstovala zelenina, potom by se jednak posílilo samozásobitelství obyvatelstva, jednak by došlo k podpoře biozemědělství a také bychom určitě přispěli k záchraně planety ať už před globálním oteplením, globálním ochlazením nebo čímkoliv jiným.
Vlasta (Po, 15. 8. 2022 - 13:08)
Mám zkušenost, že tam kde je osvícená radnice a na obecní zeleni dělá výsev luk, výsadbu keřů a stromů, tak tam i lidé přestávají tolik sekat a též si na zahrady sází hezké keře či květiny. Naopak tam, kde se jen seče tráva, tak to většinou je tak i na zahradách. No možná, že je ten vliv někde obrácený a radnice dělá, co někteří občané považují za "upravené". No určitě by v tomto měli být radnice více vzdělávány a mít následně vliv na obyvatelstvo. K záchraně planety by to jistě přispělo.
Vlasta (Po, 15. 8. 2022 - 13:08)
...hlavně k záchraně hmyzu. Je krása vidět, jak nad vysetými loukami s letničkami lítají motýli, včely, čměláci, stébla vyšších travin či semena např. z pupalky ozobávají ptáci...
Návštěvník (Po, 15. 8. 2022 - 14:08)
Na tu krásu a vůbec pro celou flóru je zapotřebí vláha,jinak jako teď je vidêt zvadlá tráva,po sečení žlutá a stromům usychají listy.Tak ten výše zmíněný "ráj"je k vidění už jen ve starých filmech.
Monika 2 (Po, 15. 8. 2022 - 16:08)
tak to není tak úplně pravda, protože existuje plno suchomilných rostlin, které poskytují včelám a motýlům pastvu celé léto - např. různé druhy bodláků, divizny - avšak ne vždy jsou oblíbeny mezi lidem. U nás rostly na palouku na kraji obce několik let krásné léčivé ostropestřece, než si jich všiml nějaký "uvědomělý občan" a musely být zlikvidovány podobně jako časté divizny. Přitom nikam jinam v obci se nerozšířily. Letos skoro pravidelně prší, ale všechna voda je sváděna do kanálů a do potoka - to je špatně. Nikde nejsou vsakovací zelené plochy, protože všude jsou trávníky vyvýšené nad obrubník. V Maďarsku kolem Balatónu měly všude kolem silnic v obcích vsakovací pásy plné speciálních rostlin, které občas zvládají sucho a jindy naopak zamokření. Na vše již ve světě existují různé speciální postupy, výsadby dle regionů, ale někde je to velmi těžké prosadit, protože lidé nechtějí nic nového - chtějí mít hezky upravený zelený trávník nebo klasický květinový záhon, který je ale třeba plít a pravidelně zalévat a na to zas nejsou lidi nebo voda. V Bystřici u Benešova mají naopak liliový záhon ve společenství divokých květin (heřmánek, slézovníky, čekanky, chrpy)- je to krásné, barevné a ne tolik náročné na údržbu, protože záhon je hustě osázen a další nežádoucí plevele se tam již nevejdou. Podobně štěrkový záhon.
Návštěvník (Po, 15. 8. 2022 - 17:08)
To vím už hodně dlouho že se dělají špatné postupy v zadržování vody,mokřady jsou vzácné,rybníčky to nezachrání a řeky vysychají.A u domů nesmí byt tráva větší než pár centimetrů jinak rychle posekat ale nehnojit ani nezalévat, když už se zabiíjejí všechny obyvatele těch ploch.
Monika 2 (Po, 15. 8. 2022 - 19:08)
To je další problém - to masové vybíjení obrovského množství hmyzu, popř. obojživelníků a hadů. My na pozemku vysekáváme sekačkou jen cestičky, abychom se mohli po pozemku pohybovat. Máme elektrickou sekačku - původně byla s pojezdem, ale ten jsem odstranili. Za prvé není od věci dát si trochu do těla po svažitém terénu a za druhé, je to síla vidět, kolik kobylek, nočních motýlů tou sekačkou člověk vyruší a jak se ti živáčkové snaží zachránit život. Při rychlé jízdě s pojezdem chychom vůbec nazvládali reagovat a živočichové též ne a vše bychom rozdrtili. Když člověk vidí sekat lidi v intravilánu, tak tam již nic moc nevzlétá a neprchá, protože tam prostě je již pravidelnou sečí sekačkama vše vyhubeno. Říkal mi obecní sekáč, jaký je to třeba masakr křovinořezem v potoku, kolik žab zmrzačí, i přesto, že se snaží dávat pozor. Znám případ jednoho člověka z technických služeb, který musel práci zanechat, protože to psychicky nedával. No ale jak říkám na většině míst je již vše vyhubeno a tak to ani lidem nepřijde, že by něco likvidovali. U nás naštěstí ještě těch kobylek, motýlů, žabiček a slepýšů je dost a tak se snažíme dávat si při sekání pozor a většinu pozemku sekat kosou.
Jana (Út, 16. 8. 2022 - 17:08)
Přesně takovýto hnusný dým máme na zahradě, když sekají sousedi. Co se proti tomu dá dělat? To není požadován žádný technický stav sekaček?
Monika (Pá, 26. 5. 2023 - 19:05)
taky tak - smrad horší než u dálnice - je to zoufalé
Reklama