Reklama

3 největší přírodní zdroje vitamínu C

Zatímco citrusové plody a listová zelenina jsou nejznámější zdroje vitamínu C, neobsahují jeho nejvyšší koncentraci. Tento článek představí 3 největší světové zdroje vitamínu C - potraviny, které poskytují dávky vitamínu C pro boj s chorobami, nikoliv pouze udržovací dávky.

Kakadu švestky - Australské kakadu švestky, také nazývané kozlí švestky či gubinge, obsahují na světě nejvyšší koncentraci vitamínu C.  Podle zprávy Australian government's Rural Industries Research and Development Corporation kakadu švestky obsahují mezi 1000 a 5300 mg vitamínu C na 100 g - 100 krát více vitaminu C než pomeranče a borůvky. Zpráva rovněž uvádí, že jsou bohaté na ellagovou a gallovou kyselinu, dvě vzácné fytochemikálie s protizánětlivými vlastnostmi.

Camu Camu (viz. obrázek) - Pokud kakadu švestky jsou největším světovým zdrojem vitaminu C, pak camu camu je jistě druhým největším zdrojem. Podle spektrální analýzy poskytnuté Archivos Latinoamericanos de NUTRICION v prosinci roku 2000 tato fialová bobule velikosti třešně, která roste na stromu Myrciaria dubia  v Jižní Americe, obsahuje přibližně 3000 mg vitamínu C na 100 gramů dužiny. Tato pozoruhodná koncentrace dodává syrovému ovoci silnou kyselost, takže  je často přidávané do džemů, želé a ovocných šťáv.
Camu camu je též prodáváno ve formě prášku a přidáváno do superpotravin.

Acerola třešně - Acerola třešně, také nazývané západní indické třešně, jsou červené třešně, plody Malpighia emarginata stromu, který je původem z Jižní a Střední Ameriky. 1 šálek těchto plodů (98 g) nám poskytuje asi 1644 mg vitaminu C, což je 60 krát více vitaminu C na váhu než u pomeranču. Acerola třešně jsou také bohaté karotenoidy a flavonoidy působící proti rakovinovému bujení. V tradiční medicíně se užívaly k léčbě zánětů nosních dýchacích cest.
Z acerola třešní se velmi často vyrábějí potravinové doplňky s přírodní formou vitamínu C.

Reklama

Reklama

Komentáře

BohumilaKrálová (St, 27. 1. 2021 - 14:01)
Moc zajímavé, děkuji za skvělé typy a rady! U nás doma jíme hodně ovoce a zeleniny, ale v této době raději doplňujeme vitamíny i jinak. Podle mě je Vitamín C základ. Nikdy neuškodí. Nejčastěji si ho kupuji v tomto internetovém obchodě: https://www.senzamedical.cz/senza-vitamin-c-250ml-lipozomalni-vitamin-c/. Mají velká balení za příjemné ceny. Už jsem, zkoušela více produktů a se vším jsem byla spokojená.
Návštěvník (St, 27. 1. 2021 - 18:01)
No to je hezké, ale kde tyto plody vzít a nekrást? Vitamín C je jistě v jiných rostlinách, plodech.

Po zimě se dá třeba jíst ptačinec žabinec, který roste často na zahradách a v truhlících jako plevel. Je to bohatý zdroj vitamínu C a zcela zadarmo. Pokud však potřebujete náhle zvýšit hladinu vitamínu C pro boj s infekcí, tak neúčinnější a zároveň nejlevnější cestou jsou kvalitní doplňky stravy.

Síma (Čt, 25. 2. 2021 - 19:02)
Máte někdo zkušenost s nějakým takovým přírodním potravinovým doplňkem?
Heluska (Čt, 28. 10. 2021 - 17:10)
Ahoj, já si myslím, že vitamínu C mám dost, každy den totiž jím nějaké ovoce, piji ovocné šťávy a tak podobně. Když mám pocit, že mám období, kdy nepřijímám toho ovoce a zeleniny tolik, začnu brát celaskon. Teď jsem si ho koupila super velké zásoby, protože jsem narazila na super slevu, přes tento web: https://slevovykupon.net/
Lenka (So, 29. 1. 2022 - 16:01)
taky ho pravidelně beru, protože jenom strava nestačí a tak jsem si koupila vitamin C a D z naturevia. Věřím, že to moje tělo ocení
Default User Image
Simča (St, 10. 4. 2024 - 20:04)

Já teda miluju každý ráno červstvou šťávu z klasického citrónu :D nic složitého. Ale je pravda, že vitamín C + železo beru i navíc. Cítím pak po ránu dost energie. 

Reklama