Reklama

Plevele jsou výživnější než zelenina

Výzkumníci z Kalifornské univerzity v Berkeley identifikovali 52 jedlých plevelů, které rostou v nejchudších oblastech v San Francisku, obklopených rušnými silnicemi a průmyslovými zónami.Nejméně šest z nich je mnohem výživnějších než kapusta, podle nové studie.

Tři sousedící oblasti s nízkými příjmy, které zkoumali výzkumní pracovníci, byly klasifikovány jako “městské potravinářské pouště“ - což znamená, že jsou vzdáleny více než míli od nejbližšího obchodu, který prodává čerstvé produkty.

Z 52 druhů divokých rostlin “plevelů“, které vědci našli, testovali šest na obsah živin:

Ptačinec žabinec

Pampeliška

Reklama

Šťovík kadeřavý

Sléz

Lichořeřišnici

Šťavel

Všech šest divokých rostlin bylo více výživných než kapusta - pravděpodobně nejvíce výživná domestikovaná listová zelenina.

Plevele se pyšnily větším obsahem vlákniny, bílkovin, vitaminu A, vápníku, železa, vitamínu K a poskytovaly více energie.

Kapusta získala pouze vyšší obsah vitaminu C, ale vědci se domnívají, že další nalezené plevele jako je např. tadivoká hořčice či divoká ředkvička, by mohly v této kategorii s kapustou soupeřit.

Mnoho jedlých plevelů, které našli, bylo používáno v lidové medicíně.

Vážně zajímavou částí studiu je to, že tyto plevely byly nalezeny uprostřed sucha.

“Listová zeleň se konzumuje po celém světě, včetně městských oblastí a může hrát větší roli, když jsou potraviny vzácné nebo příliš drahé,“ píše Philip Stark, profesor statistiky a zakladatel Berkeley Open Source Food Project.

“I v tomto období nízké produkce téměř každá adresa ve všech třech studijních oblastech měla několik porcí různých druhů, což naznačuje, že divoká jedlá zeleň je spolehlivým zdrojem výživy po celý rok,“ píše Stark.

Půda na některých zkoumaných místech měla zvýšené koncentrace olova a kadmia, ale tkáňové testy naznačují, že plevele nepoužívají většinu těchto nebo jiných těžkých kovů.

Po opláchnutí obsahovaly menší dávky, než jsou považované EPA za bezpečné, uvedli vědci.

Pesticidy, glyfosát a PCB nebyly detekovatelné.

Jak mohou lidé určit, jaké divoké zeleniny jsou jedlé?

“Znalost,“ říká Stark. “Většina lidí nemá žádné potíže s tím, že řekne rozdíly meziledovým salátem a římským salátem.“

Doporučuje, aby se lidé vzdělávali a postupně začali přidávat nové buriny do své stravy.

Ve zprávě je uvedeno, že ve Spojených státech je k dispozici jen 1,7 šálků zeleniny ze zemědělských plodin denně, což je méně než doporučené porce dvou až tří pohárů.

Výzkumníci naznačují, že divoká strava může vyplnit mezery a zlepšit bezpečnost výživy.

Divoké potraviny mohou také přispět ke zdravému ekosystému budováním půdní organické hmoty, udržováním vody a živin v půdě a snížením eroze,“ napsal Stark.

Reklama

Komentáře

M. (Ne, 11. 11. 2018 - 10:11)
Můj nejoblíbenější plevel je bršlice - malé listy do salátů, nasekané na chleba, starší do polévky, těstovin... Má působit pozitivně na klouby. Též má vysoký podíl bílkovin.
Jarka (St, 10. 2. 2021 - 11:02)
Já se již těším na kopřivy. od té doby, co si dělám pravidelnou kopřivovou kúru na jaře, tak nemám alergii.
! (St, 10. 2. 2021 - 14:02)
Vypadá to jako předzvěst časů, kdy se místo jídla budeme chodit pást.
Návštěvník (St, 10. 2. 2021 - 16:02)
Vím, že plevele jsou výživnější než zelenina, ale zatím je ještě moc nejím, znám to - nevím, kdy to budu potřebovat.
Reklama