3 recepty z jahod a špaldové mouky
Jahodová galetka ze špaldové mouky
Ingredience na těsto:
170 g špaldové celozrnné hladké mouky Pernerka
25 g moučkového cukru
105 g másla (dobře vychlazeného)
špetka soli
55 ml ledové vody
Náplň:
400 g čerstvých jahod
70 g třtinového cukru
pár kapek vanilkového extraktu
1 vrchovatá lžíce kukuřičného škrobu
Na potření, posypání a ozdobu:
2 lžičky třtinového cukru
1 žloutek
2 lžíce smetany ke šlehání
čerstvá máta
mandlové lupínky
Postup:
- V míse si promícháme špaldovou mouku a moučkový cukr se špetkou soli. Poté přidáme na kostky nakrájené vychlazené máslo a špičkami prstů zpracujeme v drobenku. Snažíme se pracovat co nejrychleji, aby se těsto nezahřálo. Přidáme vodu a opatrně těsto zpracujeme. Opět co nejrychleji. Těsto zabalíme do potravinové fólie a necháme minimálně hodinu zchladnout v lednici.
- Mezitím si připravíme náplň. Jahody nakrájíme na menší kousky, přidáme cukr, vanilkový extrakt a kukuřičný škrob. Vše dobře promícháme a necháme 10 minut odležet. Ovocnou směs krátce svaříme, aby nám zhoustla.
- Když máme těsto dostatečně vychlazené, rozdělíme si ho na 2 díly.Každý díl si rozválíme na tenké kolečko o průměru cca 25 cm. Náplň poklademe zhruba 3 cm od okrajů. Okraje postupně přehýbáme, aby náplň nevytekla.
- Okraje galetky potřeme rozšlehaným vejcem smíchaným se smetanou a posypeme lžičkou třtinového cukru. Moc hezky vypadá, když posypeme i okraje galetky, protože cukr krásně zkaramelizuje i na těstě.
- Galetky pečeme na 180 stupňů 30–35 minut.
- Upečené galetky servírujeme posypané mandlovými lupínky a mátou.
TIP: Galetka je skvělý dezert, ve kterém můžeme zužitkovat sezónní ovoce. Hodí se do ní nejen jahody, ale i rebarbora, maliny, ostružiny nebo třešně.
Rolky s jahodovým džemem bez cukru
Ingredience na těsto:
250 g hrudkovitý tvaroh
60 g libovolné sladidlo (my jsme použili xylitol)
250 g hladká špaldová mouka Pernerka
1/2 balíčku kypřícího prášku
špetka soli
Jahodový džem
Nutella
Skořicový cukr
Postup:
- Ve větší míse si vyšleháme tvaroh se sladidlem, potom přidáme mouku, kypřící prášek, sůl a vypracujeme pevné těsto.
- Těsto vyválíme na pomoučeném vále do tvaru obdélníku.
- Na polovinu těsta naneseme jahodový džem a na druhou polovinu Nutellu a zarolujeme.
- Zarolované těsto nakrájíme asi na 0,5 cm šneky a pečeme pro 180 stupních cca 10–15 minut. Po vytáhnutí z trouby dáme ještě do skořicového cukru a máme hotovo.
Jahodové knedlíky
Ingredience na knedlíky:
200 g měkkého tvarohu
70 g špaldová celozrnná hladká Pernerka
40 g moučkového cukru
1 vejce
Jahody do knedlíků cca 9 ks
Na krém: Rozmixované jahody
Postup:
- Z ingrediencí na těsto vypracujeme lepivé těsto.
- Pak si rozmixujeme jahody. Je to akorát tak čas na to, aby se nám těsto krátce uleželo.
- Poté tvoříme v ruce kuličky (z tohoto množství jich máme cca 9), kuličky obalíme lehce v mouce a vytvoříme placku, do které zabalíme jahodu a vytvarujeme knedlík. Dáme na pomoučený talíř/vál.
- Vaříme ve vroucí vodě cca 6 minut, dokud knedlíky nevyplavou na hladinu hrnce
- Podáváme teplé společně se studeným jahodovým pyré.
Špaldová mouka dodá vašemu pečivu oříškovou chuť a zároveň ho obohatí o vlákninu, kterou přijímáme mnohdy v nedostatečném množství.
Špaldovou mouku lze používat stejným způsobem jako běžnou hladkou pšeničnou mouku, se kterou se dá v jakémkoliv poměru kombinovat nebo ji zcela nahradit. Využít ji můžete při pečení téměř všech druhů pečiva slaného i sladkého.
Zdroj: Pernerka.cz
Komentáře