Zdravé sladkosti bez cukru: Ovesná kaše s rozinkami
Ingredience na 1 porci:
50 g jemných ovesných vloček
500 ml vody
20-40 g sušeného ovesného nápoje (popř. sójového i jiného)
kvalitní mletá skořice
mletý fenykl
med, slad nebo javorový sirup
15-20 g bio rozinek sultánek
trošku oříšků nebo mandlí
Jemné ovesné vločky dáme vařit do vody společně s malou hrstkou rozinek.Vaříme tak 3 minuty a pak přimícháme sušený ovesný nápoj, mletý fenykl a skořici. Kaši promícháme a po rozpuštění sušeného mléka nalijeme na talíř.
Před podáním kaši na povrchu posypeme ještě skořicí, osladíme medem nebo javorovým sirupem, jak kdo má rád.
Tuto kaši můžeme také připravit jako fermentovanou, když večer zalijeme odvážené množství ovesných vloček vodou a necháme přes noc při pokojové teplotě. Rozinky také namočíme do trošky vody a necháme nabobtnat. Ráno vše slije?“ dohromady, přivedeme k varu a přimícháme sušený ovesný nápoj a odstavíme. Nevaříme.
Při namočení ovesné vločky vlivem fermentačních procesů změknou a zesládnou a není je potřeba vařit, ale jenom prohřát. Tímto postup si zachovají více vitamínů.
Hotovou kaši sypeme skořicí, mletým fenyklem a osladíme trochou javorového sirupu.
Poznámka
Oves byl jednou z hlavních potravin našich předků. Ovesné vločky jsou cenné především pro svůj obsah bílkovin, vitamínů řady B a minerálních látek, jako je železo, zinek, draslík, jód a fluor. Jsou vhodnou potravinou nejen pro stravování dětí, mladých lidí a sportovců. Ovesná kaše je prospěšná i lidem s nemocnou slinivkou nebo s žaludečními obtížemi, protože je šetrná k zažívání. Zasytí a přitom je lehce stravitelná. Je vhodná jako startovní jídlo dne.
Pro lidi s nemocnou slinivkou je vhodné omezit oříšky a mandle vcelku, protože mohou sli-nivku či žaludek dráždit. Jsou lépe stravitelné namleté.
Nemůžeme-li oříšky v žádné podobě, získáme kvalitní tuky přidáním lžičky panenského oleje z vlašských ořechů nebo z mandlí, které jsou k dostání v prodejnách zdravé výživy.
Skořici můžeme dát do kaše i na kaši. Jednak kaši mírně osladí, ale také prospěje tělu svými protiplísňovými, antivirovými i antibakteriálními účinky.
Zdroj: Alena Mokrá - Vaříme zdravě bez cukru, nakladatelství Computer Press
Komentáře