Reklama

Očistná síla pokojových rostlin

NASA zveřejnila výsledky dvouleté studie, která zjistila, že běžné pokojové rostliny jsou schopny zlikvidovat znečištěný pokojový vzduch díky odstranění několika klíčových znečišťujících látek. "Rostliny pohlcují částečky ze vzduchu skrze průduchy v listech," tvrdí jeden z výzkumníků NASA. "Výzkum provedený v našich laboratořích potvrdil, že listy, kořeny a půdní bakterie jsou nesmírně důležité v procesu odstraňování stopových hladin jedovatých prvků."

Kromě pohlcování škodlivých látek z ovzduší tyto rostliny také vyrovnávají míru vlhkosti v místnostech.

Hlavní znečišťovatelé vzduchu v našich domácnostech jsou tabákový kouř, zplodiny plynových vařičů, ale také benzen, formaldehyd a trichloretylén. Jsou obsažené v materiálech používaných při stavbě a vybavení domu či bytu, tedy v dřevotřísce, pěnových hmotách, syntetických podlahových krytinách, papírových výrobcích, nátěrech, lepidlech, uvolňují se z elektronických přístrojů. Pokud nepoužíváte ekologické čisticí prostředky, tak také z nich se bytem šíří agresivní výpary.

Rostliny čistící vzduch

Benzen

Reklama

•             Břečťan (Hegera helix) za 24 hodin pohltí až 90 procent škodlivin.

•             Lopatkovec (Spathiphyllum floribundum)

•             Dracéna (Draceana)

•             T chynin jazyk (Sansevieria trifasciata)

•             Hrnkové gerbery (Gerbera jamesonii)

Formaldehyd

•             Filodendron (Philodendron scandens) - velmi účinný, za den zlikviduje téměř 90 %.

•             Potos (Epipremnum aureum)

•             Zelenec (Chlorophyrum comosum)

•             Voděnka (Tradescanria)

•             Pepřinec (Peperomia)

•             Hrnkové chryzantémy(Chrysanrhemum)

•             Pokojové azalky (Rhododendron simsii)

Trichlóretylén

•             Hrnkové gerbery (Gerbera jamesonii)

•             Lopatkovec (Spathiphyllum floribundum)

•             Dracéna (Draceana)

Aby pokojové rostliny mohly jako čistička vzduchu fungovat, nechejte povrch zeminy v květináči nezakrytý (nepokládejte tam tedy například kamínky). Na každých 10 m2 budete potřebovat alespoň jednu rostlinu o výšce 1 m.

POZOR! Pokud si domů donesete jedovatou rostlinu, umístěte ji z dosahu děd a čtyřnohých miláčků.

Zdroj: Lynda Fassa – Bio máma – zdravé dítě, nakladatelství Computer Press

Reklama

Komentáře

Alena (St, 6. 1. 2010 - 16:01)
CHtěla bych se vás zeptat,jestli pokojové květiny udržují v místnosti vlhko.Už delší dobu se nám nad okny a podél oken dělá plíseň.Manžel hubuje,že za to mohou květiny,abych je dala pryč.Prosím vás poradíte,jak se zbavit plísně?Děkuji.
Jarka (St, 6. 1. 2010 - 20:01)
Kytky mohou trošku zvlhčit vzduch, ale rozhodně ne tak, aby z toho byla plíseň. Problém bude asi jinde. Nemáte plastová okna? Větráte často?
Alena (Čt, 7. 1. 2010 - 20:01)
Plastová okna máme,ale větráme každý den i při mrazech asi 5 minut.V létě větrám déle.Domek je s kameninovou podezdívkou.Myslím si,že na to má vliv i podezdívka z kamenů,(že se nám tvoří stále plíseň kolem oken).Jak se máme plísně zbavit?Poradíte někdo,děkuji.
? (Čt, 7. 1. 2010 - 20:01)
Denně 5 minut, to si snad děláš srandu. Plastová okna jsou plynotěsná. Ještě jste se neudusili?
Martin (Čt, 7. 1. 2010 - 20:01)
Aleno, jestli větráte denně jenom pět minut, tak brzy nebudou plesnivý jenom kytičky...
Alena (Pá, 8. 1. 2010 - 15:01)
Aleno, jestli větráte denně...Jestli jste si přečetl článek správně,tak jsem tam uvedla,že v ZIMĚ větráme méně,než v létě!V létě máme otevřeno skoro celý den.Ráda bych viděla někoho,kdo v zimě při 10 - 15 szupňových mrazech větrá celý den!!!Díky za radu,ohledně plísní kolem oken.
Jana (Pá, 8. 1. 2010 - 16:01)
Jestli jste si přečetl článek...Aleno, máme také plastová okna, samozřejmě větrat se musí, ale plíseń kolem oken - to mě spíš připadá na srážení vnitřní vlhkosti na prochladlé zdi. Jak a čím topíte? Na kytky bych to nesváděla. My máme normální ústřední topení s tělesy pod okny, kytek mám jak v botanické po celém domě, ale ten problém, co popisuješ, nemáme. Opravdu si myslím, že je to způsobem vytápění.
Alena (So, 9. 1. 2010 - 18:01)
Máme kombinovaný kotel na plyn a na uhlí.Topíme přes týden plynem a o výkendu topíme uhlím,aby se byt více vyhřál.
Maja (Ne, 10. 1. 2010 - 08:01)
Chtěla bych se zeptat, rosí se vám někomu plastová okna? Nám tak 5 cm od spodního rámu se sráží voda, která teče na parapet.Prádlo v místnostech nesuším, nevím tedy , čím to je. Známé zase okolo rámů táhne.
Jojo (Ne, 10. 1. 2010 - 11:01)
Chtěla bych se zeptat, rosí...Archiv České televize, Černé ovce 17.12.2009 - video OKNA- Dozvíte se od odborníka proč se vám okna potí.
Dotaz (Po, 11. 1. 2010 - 18:01)
Čím se liší mikroventilace okna plastového od nedoléhajícího okna dřevěného?
Kosa (Út, 12. 1. 2010 - 10:01)
Ničím, jen u plastového je to blábol,protože těsní víc a rosí se tím pádem mnohem víc. zase je odolnější proti hluku
Sylvia (St, 17. 2. 2010 - 23:02)
Chtěla bych se zeptat, rosí...Dobrý den,
ano, okna plastová se nám nejen rosí, ale i jimi táhne tak mocně, že jsme prostydlí celá rodina celou zimu. Abych měla v ložnici 19 - 20 stupňů, musím nastavit teplotu na 22. Stačí? Víckrát už raději přede mnou slova plastová okna neříkejte!!!
Stačí? (Čt, 18. 2. 2010 - 11:02)
Máme všude plastová okna v dřevostavbě a barák je vytopený, nic se nerosí. Větrejte.
Karel (Pá, 30. 4. 2010 - 13:04)
Plastová okna máme,ale...Dobrý den,
měl sem ten samý problém a vyzkoušel sem savo i jiné přípravky a pořád se plíseň vracela..ještě než sem se pustil do hrubějších zásahů, dostal se ke mě přes známého přípravek Asperol, dělá to pražská firma, od které jsem to kupoval a musím říct, že zatím nikde nic...tak uvidíme každopádně přeji mnoho úspěchů a pevné nervy!
Karel
1968 (Po, 11. 1. 2010 - 14:01)
z popisu potíží je zřejmé, že plíseň způsobilo špatné napojení rámů oken na zdi. Celá problematika je řešená normou, které okna MUSÍ odpovídat.
Jestli to máte ještě v záruce, tak to raklamujte a rovnou pohrozte soudem. U mně to taky dělali blbě, naštěstí jsem si toho všiml a donutil jsem je provést napojení přes termopěnu. Používaná montážní pěna neizoluje.
Moderní okna mají běžně tzv mikroventilaci, nechte si dodatečně vysvětlit nastavení polohy kliky. Mělo by to být i v návodu k oknům.
Reklama