Reklama

Vaclav Havel - prezident s ludskou tvarou

D (Ne, 15. 1. 2012 - 18:01)

Já jsem se u Bilaka...já se koukala,ale ne na Wikipedii.Měl jsi pravdu a máš ji i v tom,že je to vlastně jedno.Jen mi připadal zajímavý ten krejčí a poznámka o sakách.A pro pamětníka Dana-je docela možné,že bys mi ještě musel chodit pro pivo.VŠ UV KSČ je všeobecně známá a vysmívaná,ale abych měla povědomí o tom,kdo všechno jí studoval,tak to tedy opravdu ne.Vysvětlila jsem,že informace na mě vykoukly z internetu a nenamáhala jsem se pátrat dál.Předem jsem se omluvila za případný omyl.Ale pro někoho třeba tvoje ochotné vysvětlení může být novinkou,tak možná dobře,že jsi ho sem dal

Tom (Ne, 15. 1. 2012 - 17:01)

Ono to je nejspíš úplně...Já jsem se u Bilaka dopátral, že měl onu VŠ UV KSČ v 1953. Do jaké míry je to věrohodné, to neřeším. Jakeše jsem ani nehledal, předpokládal jsem, že to bude asi stejné.

Dan (Ne, 15. 1. 2012 - 17:01)

Ono to je nejspíš úplně...Podle ceske Wikipedie se Vasil Bilak tesi titulu doktora socialne politickych ved - viz: http://cs.wikipedia.org/wiki/Vasil_Bi%C4%BEak Vidim, ze uz jsem pametnik, kdyz jiz tady musim nekomu dokladat, ze clenum predsednictva a tajemnikum UV KSC byvalo umoznovano si udelat aspon tu Vokovickou Sorbonnu. Kdoz vi, co budu muset lidem vysvetlovat za dalsich deset ci dvacet let...

D (Ne, 15. 1. 2012 - 17:01)

Jinak, když upozorňuje na...Ono to je nejspíš úplně jinak,Dan střílí hodně od boku.Blíže jsi ty,i když jestli internet nelže,tak M.Jakeš byl zaměstnaný u Bati a pak absolvoval 3roky vysokoškolského studia v Moskvě.V.Bilak šel po ZŠ na krejčovinu a to bylo vše.Na výučním listě prý měl poznámku "Na saká nepúšťat" :-)"pokud pak jde o humanitni discipliny, je mozne vzpomenout, ze vysokoskolska studia v nich na rozdil od Havla dokoncili treba i bolsevicti aparatnici Jakes a Bilak - do jake miry je u Havla, Jakese a Bilaka dokonceni ci nedokonceni vysokoskolskych studii validnim meritkem jejich intelektualniho rozhledu, to at posoudi kazdy sam."Takže celá ta spletitá Danova úvaha je o ničem.Je ovšem možné,že jeho informace jsou z jiného,spolehlivějšího zdroje a já se pletu.V tom případě se omlouvám.

Tom (Ne, 15. 1. 2012 - 16:01)

Díky Tome.Poslední Danův...Jinak, když upozorňuje na to, že Jakeš a Bilak absolvovali vysokoškolská studia, tak srovnávat VŠ ÚV KSČ s klasickými školami mi přijde dost zcestné. Asi jako absolutorium práv v Plzni za 2 měsíce.

D (Ne, 15. 1. 2012 - 16:01)

Samozřejmě si posouvá...Díky Tome.Poslední Danův příspěvek fakt nemá chybu.Představuje toho nadprůměrného,inteligentního a všemi obdivovaného (Danova vlastní slova)prezidenta jako ceremoniální loutku bez vlivu,jejíž třináctiletý pobyt na hradě měl hlavní smysl v tom "budovat si tam luxusni kancelar, a uzivat si tam dosti naruzive lesku presidentskeho uradu na ucet danoveho poplatnika, byt byl sam jako spolurestituent Lucerny na ceske pomery znacne zamozny."Ještě že Dan to světlo přinesl,jak píše Aleš Bareš.Tohle by mě fakt nenapadlo ani ve snu :-)))Se vzděláním a srovnávacími testy máš pravdu,ovšem je pár škol které se vymykají dnešnímu průměru.No a protože mám v rodině matematiky dokonce dva,tak Danova úvaha o matematickém kalkulu mě upřimně pobavila.

! (Ne, 15. 1. 2012 - 15:01)

Hergot nechte už toho Špejbla na pokoji, již jste s ním votravný.Je to tady jak sněm lezdoprdelků!

Tom (Ne, 15. 1. 2012 - 15:01)

připadá mi,že si lehce...Samozřejmě si posouvá rovinu, jak mu to vyhovuje. Jenže srovnávací testy žáků a studentů jasně vypovídají, jak "vylepšujeme" to bolšánské vzdělávání.

Ales Bares (Ne, 15. 1. 2012 - 15:01)

.....i nadale se topite v inkoustu slov, jez plynou z ceske vzpupnosti neschopne vmimat zivot v hodnotach, ktere opravdu ma.........ovsem jakesi svetlo prinesl Dan...

Dan (Ne, 15. 1. 2012 - 15:01)

připadá mi,že si lehce...Jeste ad formalni a fakticke vzdelani: i v exaktnich vedach si dovedu predstavit situaci, ze nekdo, kdo nema vysokou skolu, se vyzna napriklad v matematickem kalkulu lepe nez lide s doktoratem v danem oboru; pokud pak jde o humanitni discipliny, je mozne vzpomenout, ze vysokoskolska studia v nich na rozdil od Havla dokoncili treba i bolsevicti aparatnici Jakes a Bilak - do jake miry je u Havla, Jakese a Bilaka dokonceni ci nedokonceni vysokoskolskych studii validnim meritkem jejich intelektualniho rozhledu, to at posoudi kazdy sam.Pokud jde o Havla jako politika, plati pro nej to stejne jako pro kohokoli jineho: muze nelze brat vazne, pokud neco slibuji sve nastavajici, nebo pokud se uchazeji o nejaky verejny urad. Predstava, ze ceremonialni president mohl zabranit postkomunistickemu tunelovani a jinym podvodum, vydirani, korupci, neefektivnosti statni spravy, pronikani ruskeho i jineho kriminalniho podsveti do verejneho zivota, jakoz i tuctum dalsich ran a nemoci postkomunistickeho Ceska, takova predstava je proste legracni. Nerikam ovsem, ze nemohl zvolit ponekud jiny postup, nez stravit na Hrade skoro 13 let, budovat si tam luxusni kancelar, a uzivat si tam dosti naruzive lesku presidentskeho uradu na ucet danoveho poplatnika, byt byl sam jako spolurestituent Lucerny na ceske pomery znacne zamozny. Takovy uz ale byl Havel - a mimo jine i proto o nem tez tvrdim, ze patril cely zivot k jakemusi mestanskemu panstvu, a ze mel ponekud daleko k prostemu lidu.Je tady ale jeste jedna moznost - clovek kdyz chce, muze dat do zavorky Havla jako ceskeho politika, a divat se na nej napriklad predevsim jako na svetoveho dramatika ci svetoveho politickeho esejistu. Pro me osobne je to celkem logicka moznost, jelikoz jsem sam nedavno ztratil ceske obcanstvi, takze ceska politika (i nedavne ceske politicke dejiny) jiz nejsou tak uplne v popredi meho zajmu.

D (Ne, 15. 1. 2012 - 15:01)

Dalsi veci je, ze u vzdelani...připadá mi,že si lehce posouváš rovinu v každém ze svych příspěvků.O formálním vzdělání se dá snad mluvit v případě některých humanitních oborů,ale ne u těch s technickám zaměřením.Matematika např.zůstává matematikou a´t je režim jakýkoliv.Polemizovat o kvalitách tvorby VH nehodlám,nejsem až tak kompetentní.Ale je mi jasné,že úroveň jeho díla prověří až čas.Kolik státníků,nebo naopak opozičních tvůrců čas vymazal,takže ani obdiv západu nepokládám až tak za směrodatný.Dalo by se diskutovat i o tom,jestli byl nebo nebyl štastnější.Snad proto,že podle tebe (dovol mi citovat) "mel to stesti, ze mohl prozit svuj zivot vice ci mene jako prislusnik vzdelaneho, talentovaneho, mnohymi v cizine i doma respektovaneho, a i ekonomicky vyrazne privilegovaneho, novodobeho mestanskeho panstva."?Ale podle toho co píšeš mám pocit,že představit ho jako kult osobnosti nejen "prostému lidu",se podařilo.Našla jsem na toto téma článek který napsal jeho bývalý spoluvězeňPokud někdo z mladší generace litoval, že nezažil kult osobnosti, koncem jedenáctkového roku ho zažil v České republice naplno. Masmédia celých dlouhých 6 dní nemluvila o ničem jiném, než o tatíčku Václavovi.Ti, kteří netruchlili dostatečně, byli hnáni k zodpovědnosti. Mimo jiné učitelky ve školách, které se snažily vysvětlit dítkám cosi o síle médií a ty statečnější cosi o síle kultu osobnosti. Tak jak je v ČR letitým zvykem, byly udány a volány k ředitelům na koberečky. Nikdo asi nevysvětlí mnoha školkáčkům, proč jim byly zrušeny vánoční besídky, na které se tolik těšili.No a ještě-jakmile někdo mluví o "prostém českém lidu",cítím z toho hluboké pohrdání a v lepším případě jistou nadřazenost.On ten "prostý český lid" vynesl VH na post prezidenta.Přesto (a nebo proto),že neměl duševní obzory dost široké,jak jsi tak hezky napsal.Citovat tady ten známý porevoluční proslov VH nemá smysl,už tu byl víckrát,ale jisté je,že většina lidí cítí hlubokou deziluzi.Ne proto,že by očekávali víc než jim VH sliboval,ale že byli zklamáni v tom co na základě těch slibů očekávali.Není omluva to,že nebyl schopný ty sliby plnit protože nemohl. Možná že se ještě ozveš s odpovědí,ale mylím si že jsme si řekli všechno co jsme mohli.

Přitakávač (Ne, 15. 1. 2012 - 14:01)

Naprosto souhlasím se Sašou a Líbou. Takovouhle havlocírkev jsem tu nečekal. Je to tu samá hyena - roztrhali byste každýho, kdo Havla neuctívá jako modlu.

Líba (Ne, 15. 1. 2012 - 14:01)

Zdejší diskuse na téma V.H., toť opravdové zrcadlo úrovně naší současné společnosti. Už aby přišel ten opravdový třesk! To jedno promile/max./ které přežije, doufám bude základem nové lidské společnosti, která, doufám, nezdegeneruje tak rychle jako my všichni. Opravdu už se těším na ten rychlý konec, alespoň mě se uleví. Žít v současné době, to je pro všechny nás jedno nepřetržité utrpení! To že si to někteří tupější jedinci vůbec neuvědomují, nic nemění na tom, že dnešek je pro všechny hrůza! Kéž by ten totální konec přišel ještě dnes!

Dan (Ne, 15. 1. 2012 - 13:01)

O řadě neúspěšných...Dalsi veci je, ze u vzdelani bychom meli rozlisovat vzdelani formalni a vzdelani fakticke. Ja osobne jsem sice formalne ziskal vysokoskolske vzdelani v roce 1991, ale kdyby se me vedomosti mely redukovat jen na to, co do me vtloukali v (prevazne) bolsevicke vychovne vzdelavaci soustave, asi bych na tom byl v dnesni dobe - co do svych intelektualnich obzoru - jeste daleko bidneji, nez jak na tom v realu jsem.Pokud jde o Vaclava Havla, ten opravdu v padesatych letech nedokoncil vysokoskolska studia. To vsak vubec nevadilo tomu, aby byl pozdeji na Zapade siroce uznavan jako jeden z prednich svetovych intelektualu - vedle individui jako jsou Noam Chomsky, Francis Fukuyama ci Umberto Ecco.Neni vyloucene, ze Vaclav Havel, narozdil od sveho bratra Ivana, nemel oslnive znalosti v oblasti exaktnich ved. O jeho filosofickem, humanitnim a kulturnim rozhledu bych ovsem nepochyboval, byt ke skalnim obdivovatelum jeho dila v zadnem pripade nepatrim.Bud jak bud, pro svuj puvod, osobni vlastnosti i rozhled, vyrazne presahujici Ceskou kotlinu, mel Vaclav Havel k prostemu ceskemu lidu vzdycky ponekud daleko. A jelikoz byl ve svem zivote v rade ohledu stastnejsi nez vetsina z nas, a jako ceremonialni hlava statu navic nesplnil, a ani nemohl splnit, radu ocekavani, ktera do nej prosty lid naivne vkladal, neni celkem divu, ze mu nekteri lide dnes nedokazi prijit na jmeno. Sam mam s jeho odkazem tez sve problemy; nemohu si vsak pomoci, ale mam obavu, ze vetsina z tech, kteri mu tady sproste (a nejednou i pravopisne prachbidne) nadavaji, nema sama dusevni obzory natolik siroke, aby dokazaly pojmout o mnoho vice nez jen levne rohliky, lacine pivo a cigarety za lidovou cenu.

Saša (Ne, 15. 1. 2012 - 13:01)

Je mi z Vás všech na blití!

D (Ne, 15. 1. 2012 - 11:01)

Pokud jde o fakt, ze Ivan...O řadě neúspěšných pokusů hovoří oficiální životopis,ne já :-)VH podle tohoto životopisu po skončení ZŠ začal pracovat jako učeň,chemický laborant a gymnázium si dělal večerně tedy jako tisíce jiných mladých lidí v té době.O středoškolském studiu IH se nehovoří,protože při jeho fakultě ČVUT je samozřejmostí.Doktorát v Berkeley získal v r.71,tedy vlastním úsilím.Ani on se ale neliší od jiných studentů v ČR.Jen ten doktorát v USA,ale i takoví byli-včetně jedné mé příbuzné,která v r.68 emigrovala.Nepochybně měl ale IH ke studiu větší předpoklady než jeho bratr,u kterého jsi vyzdvihoval jeho "vysoce nadprůměrnou inteligenci" a "solidní a všestranné vzdělání".O tom,že Havlovi jako rodina měli určité styky i majetek není pochyb.Jinak je mi to ukradené.

Nad (Ne, 15. 1. 2012 - 10:01)

Neprotiřečí.

Dan (Ne, 15. 1. 2012 - 00:01)

Havlův otec měl styky s R....Slovo "přikivoval" bych doporučoval psát s ypsilonem po "k". Krom toho, čtvrtá a pátá věta si logicky navzájem protiřečí.

Kaziš (Ne, 15. 1. 2012 - 00:01)

Havlův otec měl styky s R. Heydrichem. Václav Havel byl lhář a pouze se chopil příležitosti. Jinak byl amerikanoříťolezec. Navíc militantní prezident(podpora vpádu do Iráku, bombardování Jugosl.) Nedokázal směrem do zahraničí hlásat žádné postoje, pouze všem podlézal a přikivoval. Proto ho několik politiků mělo rádo.

Dan (Ne, 15. 1. 2012 - 00:01)

nedalo mi to a našla jsem si...Pokud jde o fakt, ze Ivan Havel mohl dostudovat vysokou skolu, asi bych to pripsal na vrub moznosti, ze se po zapoceti svych universitnich studii mene vehementne nez Vaclav (pokud vubec) pokousel o prestup na uplne jiny studijni obor na nejake jine VS. Ona ale o necem vypovida i samotna skutecnost, ze Vaclavu Havlovi bylo vubec umozneno zacit nekdy v roce 55 studovat na EF CVUT (a v roce 55 mu bylo 19, takze tezko mluvit o nejake "rade neuspesnych predchozich pokusu" studovat jakoukoli jinou VS, byt i umeleckeho zamereni).Havlovi se evidentne v prubehu 50. let celkem pruzne zaclenovali do novych spolecenskych pomeru, a tezko si lze predstavit, ze meli jiz v te dobe u bolseviku povest byvalych kolaborantu s nacisty.At jiz byl Vaclav inteligentni mimoradne ci jen znatelne, a at jiz byl Ivan tak intenzivne akademicky dekorovan pro sve vlastni zasluhy, nebo hlavne jen jako bratr hlavy statu, vysokoskolska studia obou v padesatych letech, jakoz i jejich pobyty v USA na prelomu 60. a 70. let, jen dokladaji me tvrzeni, ze Havlovi se v mnohem ohledu radili k privilegovane smetance uz i za komunistickeho rezimu.

Reklama

Přidat komentář