Reklama

antipsychotika

leleka (So, 22. 8. 2009 - 14:08)

Martino, pise to jednoznacne Yossarian ako anonym, nic si z toho nerob. Predpokladam, ze nie si jedina Martina v republike. Tie sedenia rodicov mozu pomahat, podla mna si taki manzelia maju navzajom co poradit. A s tou skolou-psychiater sa vyjadril, ze moze uz ist do skoly? Niekedy je dobre niecim sa zamestnat, ale ak sa smeje a place bez priciny, tak ci ten navrat zvladne, neviem. Ale drzim jej aj tebe palce. Nemate v blizkosti psychiatricky stacionar? Tam chodia ludia so schizofreniou, travia tam den a poobede sa vracaju domov a spia doma. Maju tam rozne terapie a podobne.

Návštěvník (So, 22. 8. 2009 - 12:08)

Martino dcera jde dekompenzovaná do školy jo ?Myslíš že ti to tu bude někdo věřit lhářko?

Martina (Pá, 21. 8. 2009 - 22:08)

Přeji všem krásný a klidný víkendík :-))

Martina (St, 19. 8. 2009 - 22:08)

Ahoj Leleko, taky doufám že se dcera trochu sklidní, dnes byla zase v pohodě a těší se do školy, zítra jdeme koupit školní batoh a nějaké věci. Myslím, že si uvědomí, že po zlém nic nepůjde, nebude to asi hned, ale časem to pochopí. S tím jak nese to že je nemocná je to horší, protože ona si myslí, že je zdravá a nechce přijmout svojí nemoc. Vykládá mi jen o tý mafiánce, že za ní chodí jedna mafiánka a prý z dcery udělá správnou mafiánku, to je její představa a nechce si to nechat vyvrátit, věří tomu nevím, jestli má cenu se s ní hádat, že to není skutečnost. Doktor mi radí, abych jí to nevyvracela, abych jí prý nerozčilovala. Když byla v léčebně a jezdila domů na víkendy, tak si se mnou povídala o těch hlasech, ale teď už si o tom povídat nechce. Řekl jsem jí, že když bude chtít, ráda si s ní o tom budu povídat. Taky se někdy směje když nemá důvod,a někdy brečí. Ale nechce říct proč. Od září budeme s manželem jezdit na takové sezení, je to taková schůzka rodičů a rodinných příslušníků, kteří mají doma schizofrenika, prý to hodně pomáhá, vyměňují se zkušenosti a můžeš se tam vypovídat, tak uvidíme, už se na to těším. Jen škoda, že není něco takového přímo pro schizofreniky, myslím že by to strašně pomohlo, aby lidi věděli, že nejsou sami a že se s tím dá žít, že by viděli i jiný stejně nemocný lidi. Včera jsem si na netu objednala dvě knížky na tohle téma, tak se těším, až přijdou a budu si je moci přečíst. Leleko měj se krásně, přeji krásnou noc a zítra sluníčkový den.

Martina (St, 19. 8. 2009 - 22:08)

Yossarian nechápu, co bych si měla vymýšlet, nenapsala jsem tu jedinou lež, a už vůbec nechápu, že se posmíváš Lelece, že nemá děti, ono totiž není sranda si pořídit dítě, když máš co dělat se sebou, jsem v šoku z toho, jak můžeš vůbec takhle myslet. Chováš se jak malé rozmazlené dítě, jen tu každému nadáváš a přeješ jen to nejhorší, dej pozor, aby se to neobrátilo proti Tobě. Nepřeju Ti to, ale měla bys vážit slova. Nikdo není dokonalý a Ty rozhodně taky ne, je v Tobě hodně zloby, něco s tím dělej, ať neztratíš poslední přátele, přeji hodně štěstí.

leleka (St, 19. 8. 2009 - 17:08)

Ahoj Martino, dobre si to spravila s tymi pravidlami. Jasne pravidla sprehladnuju situaciu. Ale pristup toho psychiatra sa mi zda trosku divny, taky lahostajny. Take mlade dievca tesne po prepusteni z liecebne chce vidiet iba raz mesacne? Ja som chodila raz tyzdenne a mesacne chodim teraz, ked som dobre stabilizovana. Na druhej strane ak tvoja dcera nema psychiatriu rada, mozno je dobre, ze tym nie je stresovana a nemusi tam chodit nasilu. Ako sa ona k tomu stavia? Myslim k tomu faktu, ze je chora na schizofreniu. Prijala to? Hovori s tebou napriklad o hlasoch a myslienkach? Dufam spolu s tebou, ze ju ten Rivotril trosku ukludni. No a podobne problemy s dcerou v puberte, aj ked nie je vobec psychicky chora, ma aj moja kamoska. Dcera jej uteka, beha za chlapmi, dokonca kradla v obchode. Takze aj horsie moze byt. U niekho prejde puberta tak, ze si to ani nevsimne a s niekym to strasne zamava... Drzim ti palce, aby sa to postupne zlepsovalo a aby sa dcere podarilo vratit do skoly.. zatial ahoj

Martina (Út, 18. 8. 2009 - 20:08)

Ahoj Leleko, tak jsme byli na kontrole, doktor říkal, že to čekal, prý aklimatizace po propuštění je taky docela náročná záležitost, když se pacient vrací z léčebny. Dal nám ještě půlku tablety Rivotrilu na ráno, aby byla dcera klidnější, a za měsíc se máme zase přijet ukázat. Uvidíme, snad bude klidnější, nejhorší je že je dcera v pubertě, protože se jí mění v těle miliony hormonů a proto je to teď takové vypjaté. Za chvíli začne škola, tak přijde dcera na jiné myšlenky a bude zase s vrstevníky, tak se situace určitě zlepší. A kdyby tu školu nezvládla, nevadí, to není na světě to nejdůležitější. Jinak dneska tu byl zase cirkus, holka chtěla ven, ale já jí nepustila, byl už večer a já byla taky unavená, řekla jsem že půjde zítra. No samozřejmě se jí to nelíbilo a byla zase zlá a byl oheň na střeše. Jsem ráda, že jsem neustoupila potože nedodržuje svoje povinnosti, nevykoupala psa a neuklidila včera koupelnu. Snad brzy pochopí, že je něco za něco a nemůžeme se tu točit jen kolem ní, a tancovat tak jak ona píská. Je to těžké, ale musíme si tu vybudovat nějaká pravidla, aby jsme tu mohli všichni alespoň trochu v klidu společně žít. Zítra bude určitě líp a doufám že konečně začnou zabírat léky. Dnes jsem byla za obvodní doktorkou, tak mě taky psychicky podpořila, sehnala mi nějaké materiály a jsem zase o něco chytřejší, a dodala mi odvahu, tento stav nebude trvat věčně. Leleko měj se moc krásně, přeji krásný večer a klidnou noc a zítra krásné ránko a sluníčkový den. Martina.

Návštěvník (Út, 18. 8. 2009 - 18:08)

Yossarian alias halina alias nedira alias nyreda alias malepivo alias medora alias nireda alias neskromna alias sankalpa..etc....etc.... je naprosto normální a vyrovnaná osobnost bez špetky závisti, což si můžeme ověřit v přečetných příspěvcích napříč fory.Nemusíme hledat, je prakticky všude. Máme co do činění se vzdělanou charismatickou osobností ,předci do pátého kolena se honosili tituly, ona titulu po dlouhých studiích dosáhla taky-doktorka záchodových věd.Je to empatická, krásná, štíhlá žena se stálým partnerským vztahem a navíc spoustou milenců , kteří si ji hýčkají a rozmazlují nákladnými dary a dalšími požitky. Nepřitahuje jenom svým omračujícím zjevem,ale i nevšedním rozhledem a inteligencí, která není jen tak někomu dána. Rozhodně ne plebsu. V celé rodině je to genetická záležitost.Jmenovaná má na velmi vysoké úrovni i sociální inteligenci. Raduje se ze života a svoji radost rozdává všem.Dokáže povzbudit milým slovem, vrozenou vlídností-zkrátka, ještě že Tě ,Markétko ,máme, jsi náš arbitr ve všem, bez Tebe bychom tápali v tmavých uličkách nevědomosti.Je dobře, že všem ,i těm, které vidíš poprvé, nastavuješ zrcadlo, aby prozřeli.Díky!!!:)
Jenom mi, prosím ještě prozraď, jak to stíháš být všude na netu při své pracovní vytíženosti vědecké pracovnice a navíc bohatém kulturním životě spojeném s krásnými dlouhými výlety, dovolenou, romantickými večery,Prozraď, prosím,prosím, chci dosáhnout Tvé až nadpozemské dokonalosti.:)

leleka (Út, 18. 8. 2009 - 18:08)

Ahoj Martino, tak ako dopadla kontrola? Este k tym liekom-mne tiez nepomohol jeden, ale zabral druhy, je ich vela druhov. Zyprexa mne osobne nepomahala, ale mam ine lieky a citim sa fajn. A to som sa na Zyprexe trapila 3 roky, lebo v tom case bola najnovsia a povazovala sa za super liek. Mne vsak nesadla a ked prisli dalsie lieky, skusali sme tie. Po vyskusani jedineho lieku sa urcite neda tvrdit, ze pacient ma najtazsiu formu schizofrenie, to v ziadnom pripade. Navyse tvoja dcera dokaze ist medzi ludi, zobrat si taxik, takze dokaze fungovat medzi ludmi. To je pozitivum. Okrem toho pises, ze ma hlavne tzv. pozitivne priznaky, to su halucinacie, bludy a podobne. Horsie su tzv. negativne priznaky, kedy sa pacient stiahne do seba, neprejavuje ziadne city, emocie, nedokaze nic robit, rozhodnut sa, je citovo plochy a podobne. Tieto priznaky su zavaznejsie, aj ked menej vadia okoliu, ale ovela horsie sa odstranuju, kym tie tzv. pozitivne su sice neprijemne a divne pre okolie, ale daju sa lepsie potlacit. Takze ja by som to nevidela tak negativne, urcite nie.
Opatruj sa a okrem dcery mysli i na syna a seba. Ty teraz tvoris oporu v rodine a o oporu sa tiez treba starat, aby nespadla, lebo snou spadne aj to, co podopiera. Zatial ahoj

Yossarian (Po, 17. 8. 2009 - 23:08)

A co chceš slyšet Martino?Myslíš že někoho když propustí , tak, že má stavy jako tvoje dcera ??Doktor ti řekl přesně to co já......že je to smutné...z toho plyne že mám pravdu ....Leleka píše blbosti, sama je pacient a schíza má mnoho forem ......takže jeden muže mít uplně jiný typ.....pravda je, že nemocného pacienta z nemocnice nepustí ...pokud dceru pustili, je to jasné.......
Jasně že i tak musíš bojovat a čekat až se nemoc unaví ....

Martina (Po, 17. 8. 2009 - 22:08)

Ahoj Leleko, pro mě jsi úžasná žena a mám Tě ráda, i když Tě osobně neznám. To co jsi mi napsala, znamená pro mě strašně moc, takhle lidsky si popovídá málo-který psychiatr a jsi pro mě oporou, dkuju Ti za to. Mít naději a stále doufat je takový hnycí motor, a určitě to platí pro většinu nemocných, protože podle mého názoru kdo ztratí naději, ten už to vlastně vzdal, a nemá vůli něco měnit, natož žít. Takže to co tady píše Yossarian, že kdo má bludy dál, a těžko mu zabere lék, to jsou pro mě ta nejhorší slova, které bych chtěla slyšet, a i kdyby to tak mělo být, pak nemá kousek citu ten, kdo to tu napíše, nahlíží sem i jiní lidé, které zatím nemají odvahu zapojit se do diskuze, ale po takových slovech se už těžko zapojí. Proč vzdávat boj před bitvou???? No to je jedno, už se tím nebudu trápit, a ani Ty se tím Leleko netrap, jsem ráda že jsi. A Ty Yossarian neurážej, chodím sem teprve chvíli, ale už jsem si všimla že tu nadáváš každému, kdo má jiný názor než Ty. Tak lidičky, nebudeme se tu přece zbytečně urážet, zakopeme válečné sekery a pojďme si povídat....Mějte se všichni moc hezky a Leleko díky za písmenka, zítra jedeme na kontrolu a dám Ti vědět jak to dopadlo, přeji krásnou noc a děkuji za písmenka, Martina. :-)))

Yossarian (Po, 17. 8. 2009 - 20:08)

Tak vidíš jak jsi blbá Leleko .....klidně mohu být spokojená a přitom tu psát ...debílko .....a lžeš, nejsem tu dnem i nocí .....¨jsi ulhaná ...a se schízou radit nemůžeš ...tam je tisíc forem....pokud někdo přijde po léčbě domů a má bludy dál.........tak má nejhorší formu a težko jí zabere jiný lék...jsi chytra jak rádio....

leleka (Po, 17. 8. 2009 - 18:08)

Na tvoju dceru som sa pytala zo zaujmu, ked nechces, aby sa o nej pisalo, tak naco o nej sama pises? S tebou nema vyznam sa bavit, niektori ludia proste nikdy nedorastu na potrebnu uroven.

leleka (Po, 17. 8. 2009 - 18:08)

Ja te pomlouvam? Kde? Ak sa ja nevyznam v psychoze, tak kto uz potom? Sama nou trpim, nemas na to jedina patent. Moja dcera nerobi ziadnu vysoku, lebo ziadnu dceru nemam, ale to dobre vies, tak nechapem, preco sa pytas.
A to, ze si velmi stastna a spokojna...keby si bola, tak sa tu nerealizujes na fore dnom-nocou. Tolko moj nazor. Si velmi zavistliva a zavist je zla vlastnost...

Yossarian (Ne, 16. 8. 2009 - 20:08)

Leleko ty si myslíš že ti budu odpovídat když mě na Yossarian pomlouváš ??Já jsem velice spokojený a štastný člověk a dcera nastupuje na vysokou školu ...přestan radit tady hlouposti .....zjevně se v tom nevyznáš ....jakou vysokou školu dělá tvoje dcera ??Moje strojní....

Yossarian (Ne, 16. 8. 2009 - 20:08)

Leleko ty si myslíš že ti budu odpovídat když mě na Yossarian pomlouváš ??Já jsem velice spokojený a štastný člověk a dcera nastupuje na vysokou školu ...přestan radit tady hlouposti .....zjevně se v tom nevyznáš ....jakou vysokou školu dělá tvoje dcera ??Moje strojní....

leleka (Ne, 16. 8. 2009 - 19:08)

Ahoj Martino, ja ti strasne drzim palce, aby sa ti darilo. Podla mna by nebolo zle pre TEBA, aby si parkrat navstivila psychologa, aby ti pomohol sa so situaciou vyrovnat. Ber to ako starostlivost o seba. Niektore zeny chodia do salonu krasy a mozno by ti psycholog pomohol sa vyrovnat so situaciou a poradil ti, ako sa postavit k roznym typom dcerinho spravania sa. Ine su pubertalne prejavy a ine je choroba, ked sa napriklad snazi prekricat hlasy hlasnou hudbou. A pokus sa, ak sa ti da, trosku sa starat o seba, precitat si knizku, mat aj nejake konicky, aby si sustavne nemyslela iba na dceru a jej chorobu. Lebo to ta moze len citovo vycerpat a potom sa ti bude zit o to tazsie. Napriklad mne rodicia, ked som bola v zlom obdobi, nikdy nedavali najavo, ze so chora a nejake domace prace som robit musela. Samozrejme nie vtedy, ked je clovek v tazkom stave. Ale kedze tvoja dcera dokaze behat po meste, zobrat si taxik a podobne, tak urcite zvladne mensi nakup, umytie podlahy alebo zaliatie kvetov. Bolo by dobre, keby mala nejake drobne povinnosti, dufam, ze o toho psa sa stara sama. Ale hlavne nezabudaj na seba. Teraz mozno odmieta to piano, ale po par mesiacoch si nieco zabrnka, mozno vtedy, ked nebudes doma a tajne, aby si nevedela. Decka v puberte narozpravaju vela veci, co ani nemyslia casto vazne, skus si to nepripustat k srdcu. Ludia menia nazory a ona to raz vsetko oceni. A mozno to ocenuje uz dnes, len sa to boji alebo hanbi prejavit, aby nestratila hrdost. Lebo pre nu tiez nie je lahke sa vyrovnat s touto diagnozou, mozno si je toho vedoma, len to odmieta a presviedca samu seba aj svoe okolie, ze nie je chora. Tazko povedat, do duse clovek nevidi. Ja som tiez kolkokrat tvrdila, ze nie som chora, ze to vsetko, co prezivam, je pravda, ale v skutocnosti som si len nechcela priznat, ze to naozaj je schizofrenia. Clovek tzv. uteka do zdravia, i ked to nie je zdravie, ale len popretie choroby.
Ja mam 34 rokov, ochorela som v 17, ale celkom dobre sa mi dari. Vystudovala som, snazim sa zvladat kazdodenny zivot. Niekedy je to tazke a tazko znasam hlavne emocionalny stres.

Martina (Pá, 14. 8. 2009 - 19:08)

Ahoj Yossarian, já to nechci brát jako úkol, je to moje dcera a budu ji brát jako člena rodiny, jako člověka, a chci jí to ulehčit, jak jen to půjde. Nechci se tak litovat, ale nejsem robot, jsem taky člověk a mám svoje city, a strašně mi pomáhá, že se tady můžu taky vypovídat. Jen čekat, až se nemoc unaví, to je moc jednoduchý a neumím jen tak vypnout a čekat, budu bojovat jak budu umět, a jestli udělám chybu, tak udělám, je to lidský, a po druhé stejnou chybu určitě neudělám, alespoň doufám....Ale i tak jsem ráda za tvé odpovědi, od toho je to diskuze a co člověk to názor. Viděli jste někdo film ČISTÁ DUŠE ? Je to film podle skutečné události, jeden mladík má schizofrenii, a podobné představy, bludy a hlasy jako moje dcera. Až když jsem ten film viděla, trval asi 3 hodiny, pak jsem strašně brečela, je tam přesně vidět, co ten člověk prožívá za muka, a i jsem víc pochopila dcery nemoc. Ono je opravdu pro zdravého člověka moc těžké toho nemocnýho pochopit, protože jak se říká, do duše nevidíš, ale tenhle film mi opravdu hodně dal. Lidičky přeji všem hodně štěstíčka a těším se na odpovědi, jsem ráda že jste, Martina.

Martina (Pá, 14. 8. 2009 - 19:08)

Ahoj Leleko, žasnu jak jsi rozumná, působíš na mě hodně pozitivně. Jsem ráda že v tom nejsem sama a že si můžme alespoň psát. Vím, že ta puberta taky pracuj a o to je to horší. Jen pořád věřím tomu, že se to zlepší, nebejt těch hajzlů, co holce tak ublížili, tak se to určitě nestalo, ale kdyby dcera včas řekla, co se jí děje, ale znáš to, dcery v tomhle věku s matkami moc nemluví, a hodně znásilněnejch o tom nemluví vůbec, protože se za to stydí. Ale kdybych to věděla dřív,určitě bych holce pomohla....Už seto nedá vrátit, tak ale musíme žít dál....Například včera jsem zase umírala hrůzou, pustila jsem dceru ven, a měla za mnou přijít v 7 hodin do práce. Čekala jsem do 8 hodin, a nepřišla, pak přijela taxikem až v 11 hodin večer, představ si jakej jsem měla zase strach. Proto jsem jíí dnes ven nepustila, aby věděla, že má dodržet slovo, a zase byl doma cirkus, řekla mi že mě nenávidí, že už mě nemá ráda, že uteče, a takový věci...Snad to jednou pochopí,a bude líp. Já sama si nedokážu představit sebe, kdybych v jejím věku byla takhle nemocná, je to těžké pro ní, i pro nás, budu doufat ve zlepšení. Ve středu jsem vymalvala dceři pokoj veselýma barvama, koupila novou záclonu a novou sedačku, chci aby se cítila dobře, a zatím je to k ničemu. Dnes jsem koupila piano, ona dřív chodila do hudební školy, a řekla že je hnusný, to pak propadám depresi, nevím jak se mám chovat. Ale snad to bude jednou dobrý. Škoda že bydlíš tak daleko, ráda bych Tě poznala. Je mi 37 let, mám dceru Markétu, ta už je dospělá a má svůj byt, dceru Sabrinu, to je ta nemocná a syna Jakuba, tomu je 8 let. Jinak mám taky už protrpěno dost, a pořád nemám klid, nevím co jsem komu udělala....Leleko nemáš SKYPE nebo ICQ ? Přeju Ti všechno dobré, Martina.

Yossarian (Pá, 14. 8. 2009 - 18:08)

Leleko nemel kraviny ...ty jsi fakt chytrá jak rádio .....ona je nemocný člověk a musí se tak brát ....tím se nenech vytočit Martino...ber to tak, že je jí blbě ......a čekej až se nemoc unaví ....a nepočítej s tím , že bude mít přátele....já jsem v psychoze byla velmi osamělá dokud mi nezabraly léky.......ber to jako fakt , jako výzvu, jako jiný směr, jako svoji novou práci ...nový ukol, který musíš splnit ...víš, jaký to bude pro tebe přínos ....takové dítě ???Musíš bojovat a myslet na ni a ne na sebe a brečet nad osudem......nesmíš tolik chtít , musíš víc plynout a bude zas dobře ......

Reklama

Přidat komentář